Brutális árvizek: a magyarok a hõségtõl, a britek az esõzéstõl szenvednek!
2012.07.09
Az Egyesült Királyság biztosítói 2007 nyara óta nem látott árvízkárokra, és hozzájuk kapcsolódó kifizetésekre számíthatnak idén, ha a heves esõzések folytatódnak.

Számos régióban még mindig árvízriasztás van érvényben ezen a héten, miután egy nap leforgása alatt annyi esõ esett Anglia dél-nyugati részein, mint máskor egy egész hónapban. Az elmúlt napokban több mint 18 ezer ingatlant érintett az árvízveszély, amely a biztosítási ágazat becslései szerint több száz millió fontnyi kárkifizetést eredményezhet – írja a Financial Times.

A kifizetésre váró kárösszegeket növelik az otthonaik elhagyására kényszerülõ emberek ideiglenes szállásköltsége, valamint az árvízkárokat szenvedett ingatlanok helyreállítási költségei.

„Jelen pillanatban százmilliós nagyságrendû kárkifizetésekre számítunk, de ez változhat attól függõen, hogy mikor szûnik meg a heves esõzés” – közölte a Brit Biztosítók Szövetsége (ABI).

Az ABI várakozásai szerint azonban a mostani árvíz költségei meghaladják majd a 2007 nyarán bekövetkezett úgynevezett villámárvizek (flash flood) által okozott károkat, melyek mintegy 3 milliárd fontnyi kárkifizetést eredményeztek.

Elemzõk arra figyelmeztetnek, hogy az idei árvizek arra kényszeríthetik a biztosítókat, hogy ismét díjat emeljenek, csakúgy mint a 2007-es árvíz után, amikor mintegy 10%-kal drágultak az árvízkockázatot fedezõ biztosítások.

A brit környezetvédelmi ügynökség három fokozatú árvízi figyelmeztetést adott ki Anglia különbözõ régióira. Életeket veszélyeztetõ, súlyos árvízi riadó már sehol nincs érvényben vasárnap óta, azonban 22 másik régióban a szigetország észak-keleti és dél-nyugati részén továbbra is problémákra és azonnali intézkedésekre lehet számítani, hétvégén pedig a lakosoknak még készenlétben kellett állniuk otthonaik esetleges elhagyására. Az észak-nyugati volt az egyedüli régió, ahol teljesen megszûntették az árvízriasztást.

Egyes régiókban 24 óra alatt 75-120 mm csapadék esett, amely az egész hónapra jellemzõ átlagos csapadékmennyiséget is meghaladja. Az árvíz különösen nagy pusztítást végzett Silverstoneban, arra kényszerítve a Brit Nagydíj szervezõit, hogy a szombati idõmérõ edzésre jeggyel rendelkezõket távolmaradásra kérjék, miután a nyilvános parkolóhelyeket elárasztotta a víz. Az idõmérõ edzést meg is kellett szakítani, azonban vasárnap – amikorra több mint 125 nézõt vártak - már minden rendben zajlott.

A brit meteorológiai szolgálat szerint nem valószínû, hogy idén nyáron hosszabb ideig tartó napos, meleg idõszak következne be, sõt átlagosnál kevesebb napsütésre számítanak az ország déli részén egész júliusban és augusztusban.