Senki nem menekül az egészségügyi hozzájárulás alól!
2012.07.11
Nem lesz olyan állampolgár Romániában, aki ne fizetne egészségügyi hozzájárulást, jelentette ki hétfõi sajtótájékoztatóján Vasile Cepoi tárcavezetõ. Hívják a magánbiztosítókat is, de még nem tiszta, hogyan szállnak be – írja a Manna.ro.

Vasile Cepoi egészségügyi miniszter hétfõn Kolozsváron részt vett az új egészségügyi törvény vitáján, melyen többek között kórházigazgatók, orvosok, háziorvosok, az állami egészségügyi biztosító képviselõi mondhatták el véleményüket. Alapvetõen négy területen hoz módosítást az új jogszabály-tervezet, ilyen az egészségügyi biztosítás, a kórházak, családi orvosok és a szolgáltatások minõsége.

A tervezet szerint a biztosítottnak joga lesz nyomon követni, hogyan költik el, használják fel a hozzájárulásokból befolyó összegeket. A tervezet lehetõséget ad arra, hogy a polgárok választhassanak a magán- és az állami biztosítás között.

A tárca szeretné, ha az Országos Egészségbiztosító Pénztár nem élvezne monopolhelyzetet, hanem szabályozó hatóság lenne, amely a kötelezõ biztosításokat felügyelné. A területi biztosítóházak úgynevezett kölcsönös biztosító pénztárakká válnának, melynek vezetõit a biztosítottak közül is választják. Mivel lehetõvé válik, hogy a magánbiztosítók belépjenek a kötelezõ biztosítási rendszerbe, a kölcsönös biztosító pénztárak mellett a magánbiztosítók is megköthetik a szerzõdést az állampolgárokkal az alap- és a fakultatív csomagra.

„Ha valaki jobban bízik a magánbiztosítókban, és náluk köti meg a fakultatív csomagra a biztosítást, lehetõsége van az alapcsomagra is ugyanezt tenni”, mondta Vasile Cepoi. Azt viszont nem szögezte le, hogy a fakultatív biztosítás nélkül lehet-e a magánbiztosítóknál az alapcsomagra szerzõdést kötni.

Az alapellátás vonatkozik a megelõzésre, a sürgõsségi ellátásra, a fertõzõ betegségekre és számos egészségügyi programra. Azok a személyek, akik a szociális védõhálóra szorulnak, az alapcsomagon kívül úgynevezett szociális csomagot is igénybe vehetnek, melyet az állami kasszából fedeznek. „Nem lesznek olyanok, akik mentesülnek az egészségügyi hozzájárulás alól. Akik a speciális jogszabályok értelmében mentességet élveznek, azok hozzájárulását az állam fizeti”, szögezte le a miniszter.

Elmondta, nem módosul az egészségügyi hozzájárulás mértéke, továbbra is 10,7 százalékos marad, mégis a biztosítási alap növekedésére számítanak azzal, hogy mindenkinek kötelezõ lesz a hozzájárulást fizetni akár közvetlenül, akár közvetve. Ösztönözni szeretnék továbbá a fakultatív biztosítást. Itt pontosan megjelölnék, hogy a biztosított mire fizet és mennyit.