Öreg autóra is érdemes cascot kötni - fõleg ha költségtakarékos!
2012.07.11
Felmérések szerint az elmúlt években jelentõsen elöregedett a hazai személygépjármû-állomány. Az évek óta húzódó gazdasági válság az autópiacot sem kímélte, így hazánkban egyre magasabb lett a gépjármûvek átlagéletkora. A Generalinál biztosított autók esetében például ez közel 10 évet jelent, a casco esetében a 6-10 éves autók aránya már megközelítette az 50%-ot. Ez a tendencia a kárkifizetések alakulásában is tükrözõdik: a kifizetések 57%-a 4-7 éves gépjármûvek után történt. A biztosítótársaság a válságra reagálva olyan költségtakarékos ECO casco biztosítást kifejlesztett ki, amely az idõsebb gépjármûvek tulajdonosai számára is elérhetõvé teszi a teljes körû védelmet.

A KSH legfrissebb kimutatása alapján, a Magyarországon futó gépjármûvek átlagéletkora már megközelítette a 12 évet, míg ugyanez az adat 3-4 évvel ezelõtt csupán 9 év körül mozgott. Az elmúlt években rohamosan visszaesett az új gépjármûvek értékesítése. Ezt a tendenciát támasztja alá a Generali Biztosító statisztikája is: a náluk biztosított autók átlagéletkora 2012 júniusában megközelítette a 10 évet, ezen belül a cascóval biztosítottaké is több mint 5 év.

„A Generalinál is azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt években egyre magasabbá vált a hazai gépjármûvek átlagéletkora. A casco üzletágunkban például a 6-10 éves autók aránya már megközelítette az 50%-ot, ami jelentõs emelkedést jelent az elmúlt évek adataihoz képest. A tendenciákat elemezve úgy döntöttünk, egy olyan biztosítást fejlesztünk ki, amely kifejezetten a használt, 2-12 év közötti gépjármûvek tulajdonosainak jelenthet megfelelõ megoldást. Az ECO casco biztosítással most kifejezetten az idõsebb gépjármûvek tulajdonosainak dolgoztunk ki egy teljes körû védelmet.” – mondta el Simon Zsolt, gépjármûbiztosítási üzletág igazgató.

A kárkifizetések összegének kor szerinti megoszlásában látható, hogy a Generali Biztosító 2011-ben a casco kárkifizetéseinek 95%-át a 2-12 év közötti gépjármûvek után teljesítette, ezen belül is a kifizetések 57%-a 4-7 éves gépjármûvek után történt. Az idei évben a kifizetések alakulásából látható, hogy 558 millió forintot fizetett ki a társaság a 2-12 év között jármûvek után, míg a többi gépjármûre összesen alig több mint 100 millió forintot.

A Generali ECO casco biztosítása a hagyományos casco biztosításoknál kedvezõbb feltételek mellett nyújt törés-, lopás-, elemi kár és önálló üvegtörés esetére is teljes körû fedezetet például egy két éves autónál már alig több, mint kétezer forintos havi díjért. Ezen felül a biztosítást a társaság egy ECO casco kárrendezési szolgáltatással kínálja, amelynek lényege, hogy a honlapon található ECO partnerszerviz-listából kiválasztható az adott ügyfélnek legmegfelelõbb mûhely, ahol a gépjármûvet jó minõségben, a biztonságtechnikai feltételeket maximálisan figyelembe véve, jellemzõen utángyártott alkatrészekkel javítják meg.