Nagyot bukhat néhány európai biztosító
2011.06.29
Meglehetõsen kockázatos banki kötvényportfolión ül néhány európai biztosító, melyet gyenge lábakon álló kormányok és bankok bocsátottak ki, így fennáll a veszély, hogy néhány biztosító is a kontinens pénzügyi válságának áldozatául esik.

A pénzügyi krach tavaly tavaszi beköszönte elõtt számos európai biztosító bevásárolt euró zónában kibocsátott banki, és államkötvényekbõl. Akkoriban még szinte kockázatmentes befektetésnek tûntek ezek a papírok, ma azonban sok befektetõ attól tart, hogy Írország, Portugália és Spanyolország is a görögök sorsára juthat. Eközben a bankok is egyre inkább a kötvénytulajdonosokra hárítják veszteségeiket, hogy elkerüljék az adófizetõk mentõcsomagját.

Mindezek eredményeként néhány biztosító komoly anyagi veszteségek elébe nézhet, amely jövedelmezõségüket is veszélybe sodorhatja, melynek levét egyértelmûen az ügyfelek isszák meg – vélik iparági szakértõk. Az egyes társaságok veszélyeztetettségét azonban nem lehet pontosan megállapítani.

Elemzõk szerint a holland-belga Ageas biztosító a legérintettebb, de a német Allianz, az olasz Assicurazioni Generali SpA és a francia Groupama is jelentõs mennyiségû kockázatos államkötvénnyel rendelkezik.

Az amerikai Aflac biztosító múlt héten jelentette be, hogy 610 millió dolláros adózás elõtti veszteséget halmozhat fel a második negyedévben, köszönhetõen a görög, ír és portugál befektetéseinek. Az Aflac kivételével a többi amerikai életbiztosítónak alacsony az európai kitettsége – állítja a Deutsche Bank elemzõje.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke elmondta, különösen nagy hangsúlyt fektetnek a fenti kockázatok monitorozásának, ezért rengeteg adatot gyûjtenek be a biztosítóktól államkötvény, és banki kötvény portfoliójukkal kapcsolatban. d

A legutóbbi adatgyûjtés szerint azonban még menedzselhetõ a kötvénykitettség, mivel a portfoliók nagy része kellõen diverzifikált, azonban egyes biztosítók komoly gondba kerülhetnek – közölte Bernardino a Wall Street Journalnak adott interjújában.

Ezidáig a biztosítók problémájánál nagyobbnak bizonyult a bankok portfoliószerkezete, akik óriási görög kötvényállománnyal rendelkeznek. Szakértõk egyet értenek abban, hogy a biztosítási ágazat potenciális vesztesége alacsonyabb. Az euró zóna biztosítótársaságai 24,1 milliárd eurónyi görög államkötvény állománnyal rendelkeztek tavaly õsszel, amely közel fele a banki állománynak – derül ki a Barclays Capital adataiból.

A pénzügyi válság, és az államkötvények várható veszteségei felhívták a figyelmet arra, hogy a biztosítókat is komolyan érinti a hitelkockázat – állíja az EIOPA elõdszervezetének korábbi elnöke, Alberto Corinti.

Az EIOPA biztosítói stressz-tesztje ugyan felméri a biztosítói államkötvények állományát is, azonban csak ipari szinten, vagyis az egyes biztosítók kitettségére nem derít fényt.