Adócsalás életbiztosítással – vizsgálódik a NAV!
2012.07.17
Magyar életbiztosítási módozatok áttekintésébe kezd az adóhatóság: azt vizsgálják, vannak-e magyarországi leágazásai annak a németországi adócsalás-sorozatnak, ahol a jövedelem eltitkolására életbiztosításokat köttetett az ügyfeleivel egy bank.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkapta az eddig rendelkezésre álló adatokat Németországban feltárt visszaélési módról, s ezek alapján a NAV már megkezdte a szóban forgó biztosítási módozat elemzését - mondta el a Magyar Nemzetnek Linczmayer Szilvia, a szervezet szóvivõje.

A német nyomozó szervek tömeges házkutatásokba kezdtek, miután felmerült a gyanú, hogy az egyik bank az adófizetés kikerülésére is alkalmas életbiztosítást kötött számos ügyfelével. A vitatott megítélésû biztosítást több ezer magánszemély köthette meg, s a visszaélésszerû megoldás miatt a német államkassza akár eurómilliárdokra rúgó összegtõl is eleshetett.

A NAV most elsõsorban azt kutatja, hogy a Németországban gyanúsnak vélt pénzügyi megoldás sértheti-e a magyar közteherviselési szabályokat. Azt is igyekeznek feltárni, hogy az adott életbiztosítást a magyar pénzügyi rendszer mely szereplõi és miként ajánlották ügyfeleik figyelmébe. Az esetleges konkrét ügyek vizsgálatára csak ezeknek a kérdéseknek a tisztázása után kerülhet sor - közölte Linczmayer Szilvia.

Ha a pénzügyi lehetõség körül Magyarországon is kétségek támadnak, az adóhivatal valamennyi érintettnél vizsgálatot rendel majd el, ennek keretében pedig áttekinthetik akár a folyamatban részt vevõ magánszemélyek vagyonosodását is. Linczmayer Szilvia emlékeztetett rá, a gyanús ügyekben az adóhivatal az elmúlt öt év valamennyi eseményét számba veheti.