Kelet-európai felvásárlásokat tervez az osztrák biztosító
2012.07.17
Az osztrák Vienna Insurance Group Kelet-Európában, a legnyereségesebb régiójában keres akvizíciós célpontokat. A csoport idén akár rekord nyereségre is szert tehet, amennyiben nem következik be jelentõsebb természeti katasztrófa.

A VIG vezérigazgatója, Peter Hagen az osztrák Wirtschaftsblattnak adott interjújában azt mondta, hogy a társaság kis- és közepes méretû vállalatok felvásárlásában érdekelt. „Lengyelországban az a stratégiánk, hogy nagyon aktív szerepet vállalunk a piac konszolidációjában” – idézi Hagen szavait a Reuters.

Hagen azt is elmondta, hogy a VIG Magyarországon is felvásárlásokkal szeretné megerõsíteni pozícióit, mivel hazánkban nem áll rendelkezésére azt a kritikus tömeg, mint más országokban.

Az idei elsõ félév viharai a régióban - különösen Ausztriában, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban – várhatóan mintegy 60 millió eurójába kerülnek az osztrák biztosítónak, melyet tovább tetéznek a júliusban bekövetkezett szélsõséges idõjárási jelenségek.

A VIG fokozni kívánja Kelet-Európában az államkötvény befektetéseket is, ahol már most is a csoport teszi ki az eladások több mint felét. Hagen szerint ugyanis „az államok, ahol aktívak vagyunk, egyáltalán nem rosszak”.

Az eurózóna perifériás országaival szembeni kitettség kevesebb, mint 0,15%-ot képvisel a VIG összes befektetésein belül – közölte Hagen. A vezetõ utalt arra is, hogy a VIG hajlandó megválni bizonyos befektetéseitõl, mint ahogy nem ragaszkodnak Ausztria második legnagyobb építõipari csoportja, a PORR 8%-os részesedéséhez sem, továbbá a turizmusban érdekelt cégben, a Verkehrsbueroban lévõ részesedésétõl is hajlandó megválni.