Természeti csapások: sokéves átlag alatti a károk nagysága!
2012.07.17
A környezeti katasztrófák okozta károk 2012 elsõ félévében 26 milliárd dollárt tettek ki, ami jóval alacsonyabb, mint a sokéves átlag - írja a Munich Re, müncheni viszontbiztosító.

A kárstatisztikákat az Amerikai Egyesült Államokban bekövetkezett természeti csapások uralták, ezen belül is a tornádók és tûzesetek, melyek a világ összes biztosított káreseményének 85 százalékát tették ki. Júniusig bezárólag 450 természeti csapásról tudunk, ami a hat hónapos 395-ös átlagnál valamivel magasabb.

Az összes kár 2012 elsõ hat hónapjában 26 milliárd dollárt tett ki, ami a tíz éves, azonos idõszakra lebontott 75,6 milliárd dolláros átlagot tekintve jóval kevesebb.

A biztosított károk értéke az elsõ félévben 12 milliárd dollárra csökkent a tíz éves 19,2 milliárd dolláros átlaghoz képest. Hozzávetõlegesen 3500 haláleset tudható be különféle természeti katasztrófáknak az elsõ fél évben, de ez is jóval a tíz éves átlag alatt marad, ami nem kevesebb, mint 53000 – fejti ki a Munich Re.

Az év elsõ felében nem volt olyan hatalmas horderejû katasztrófa, mint a 2011 elsõ hat hónapjában lezajlott japán és új-zélandi földrengés, amikor is az összes kár értéke elérte a 302 milliárd dollárt, a biztosított kár pedig 82 milliárd dollár volt. Torsten Jeworrek, a Munich Re igazgatósági tagja szerint ez a szélsõség a két év idõjárása között várható volt, hiszen az extrém és a mérsékelt természeti tényezõk általában évente felváltva jelentkeznek.

A biztosítók fõ feladata egy, a fennálló rizikófaktorokhoz és a fluktuációhoz hosszú távon igazodó kifizetési szisztéma felállítása, valamint megfelelõ prevenciós információ biztosítása az épületek, az infrastruktúra esetleges károsodásával kapcsolatban.

2012 elsõ félévében a világ összes természeti katasztrófájának 61 százaléka Amerikában történt, ami jóval az éves, 40 százalékos átlag felett van. Európában a természeti csapások kevesebb kiesést és kárt okoztak az elsõ félévben megszokottnál: a világ biztosított káreseményeinek mindössze 10 százaléka történt ezen a kontinensen.

A legsúlyosabb esemény a télen pusztító Andrea nevezetû vihar volt 200 km/órás széllökésekkel és erõteljes havazással január elsõ hetében, ami végül 700 millió dolláros kárt okozott. (Ebbõl 400 milliónyi volt biztosítva.)

A májusi, 6.0-ás erõsségû észak-modénai földrengés is számottevõ kárt okozott, itt 18-an vesztették életüket, és több mûemléki épület is megrongálódott.

Ázsiában és a Csendes óceáni térség területén a vizsgált idõszakban, tehát 2012 elsõ félévében több kisebb horderejû természeti csapás is bekövetkezett. Az egyetlen súlyos veszteségeket okozó esemény a kínai árvíz volt májusban, mely több tartományban is pusztított, és összesen 2,5 milliárd dolláros kárt okozott.