Kötelezõ lakásbiztosítás a szomszédban: augusztustól jöhet a birságolás
2012.07.18
Igencsak közeledik az a dátum, amikortól büntethetõk lesznek mindazon lakás- vagy háztulajdonosok Romániában, akik nem kötötték meg a kötelezõ lakásbiztosítást földrengés, árvíz és földcsuszamlás ellen. Tavaly év közepén hosszas viták után derült ki ugyanis, hogy akik elmulasztották a kötelezõ lakásbiztosítás megkötését, 2012. augusztus 6-tól büntethetõk.

A büntetések kiszabása a polgármesteri hivatalok feladata lenne, mint ahogyan az is, hogy közöljék a lakások pontos számát tartalmazó listát a PAID-dal, a Katasztrófák Elleni Biztosítási Poollal. Ez a folyamat, úgy tûnik, megakadt – írja az erdély.ma.

Tavaly nyáron országos viszonylatban mintegy 830 000 kötelezõ lakásbiztosítást kötöttek, ám ezek közül már csak félmillió érvényes, a többinél lejárt az egyéves határidõ. Mert a kötelezõ lakásbiztosítás is (épp úgy, mint a fakultatív lakásbiztosítás, melyek száma meghaladja a négymilliót) egy esztendõre szól, annak letelte után meg kell újítani és ezt sokan „elfelejtik”. Ráadásul a polgármesteri hivatalok mintegy 25 százalékától máig sem kapták meg a lakások listáját – sorolta a szomorú adatokat Marius Bulugea, a PAID vezérigazgatója.

A törvénnyel kapcsolatos sok bizonytalanságnak, halogatásnak az lett az eredménye, hogy az emberek egyszerûen nem veszik komolyan, a nyakukba varrandó plusz állami tehernek tekintik, nem akarnak tudomást venni róla. A kilátásba helyezett 100-500 lej közötti pénzbírságok sem ijesztik meg õket. A polgármesteri hivatalok valóban ódzkodnak a bírságolástól, mondván, hogy aki nem akar kifizetni 42-84 lejt (azaz 10 vagy 20 eurót) a biztosítási kötvényért, pláne nem fogja lepengetni a sokkal nagyobb összegû bírságot.