Sokkal nagyobb a szakadék a szegények és gazdagok között, mint gondoltuk
2012.07.23
A világ pénzarisztokráciájának leggazdagabbjai legalább 21 ezer milliárd dollárnak megfelelõ vagyont rejtegetnek hazájuk adóhivatalai elõl külföldi adóparadicsomokban - áll az egyik vezetõ londoni üzleti tanácsadó cég új, vasárnap ismertetett globális felmérésében.

A világ szupergazdagjai 21 ezer milliárd dollár vagyont rejtegetnek külföldön – derül ki a McKinsey jelentésébõl. A 21 ezer milliárd dollárnyira becsült offshore vagyontömeg az Egyesült Államok és Japán együtt számolt éves hazai össztermékének felel meg. A felzárkózó térségi országokból az 1970-es évek óta kimenekített vagyonok értéke meghaladja ezen országcsoport teljes devizaadósságát.

Egyedül Oroszországból - a külföldön elrejtett vagyonok potenciális befektetési megtérüléseit is figyelembe véve - az 1990-es évek eleje óta több mint 800 milliárd dollárnak megfelelõ tõkét vittek ki.

A McKinsey számításai szerint a külföldre menekített vagyonok fele, mintegy tízezer milliárd dollár mindössze 92 ezer ember birtokában van. Mindez arra vall, hogy a vagyoneloszlási egyenlõtlenségek mérésére alkalmazott szabványos módszerek \"radikális mértékben alábecsülik\" a gazdagok és a szegények között tátongó vagyoni szakadék tényleges szélességét.

A McKinsey fõközgazdászának jelentése szerint a vagyonukat az adózás elõl külföldre menekítõ szupergazdagokat \"magas fizetésû profi kijárók falkája\" segíti a magánbanki, jogi, könyvszakértõi és befektetési ágazatokban, kihasználva \"az egyre inkább határok nélküli\" világgazdasági környezetet.

MTI