Nyugdíj-elõtakarékosság: több pénz kell az adóoptimalizáláshoz!
2012.07.25
Majdnem másfél millió honfitársunknak van tagsági viszonya önkéntes nyugdíjpénztárakban, de csak 30 százalékuk igényelt vissza szja-t saját megtakarítása után. Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerûsége csökken, viszont a nyugdíj-elõtakarékossági (nyesz) számláké nõ.

A saját zsebbõl önkéntes nyugdíjpénztárba befizetõk átlagosan évi 60 ezer forintot tettek nyugdíjpénztári számlájukra 2010-ben. Egyre nagyobb azonban azoknak a száma, akik rendelkeznek önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, de jelenleg sem a pénztártag, sem a munkáltatója nem fizet rá tagdíjat, megtakarítást. A nyugdíj-elõtakarékossági (nyesz)-számlánál nincs minimum tagdíj, erre a számlára viszont sosem fizettek cafateria-juttatásként a munkáltatók - írja keddi cikkében a Napi.hu.

Statisztikáik szerint a tagok több mint egyharmada bejelentés nélkül szüneteltette a befizetéseket 2012 elsõ negyedévében, ez a szám némileg nõtt azóta. Néhány százalék a pénztárral egyeztetve szüneteltet vagy fizeti a minimális, általában havi 2-4 ezres tagdíjat. Ha ennyit sem képes fizetni, a pénztár a hozam erejéig a tag már felgyûlt vagyonából is vonhatja a mûködési költségeket, de a tõkébõl nem. Az önkéntes nyugdíjpénztárból a nyugdíjkorhatár betöltése elõtt viszont csak a 10 éves várakozási idõ letelte után, általában csak különféle adók-járulékok befizetése mellett lehet pénzt felvenni, tehát a legtöbb esetben a számla megszüntetése sem valódi lehetõség.

Csökken a nyugdíjpénztár népszerûsége, nõtt a nyesz-é

Az önkéntes nyugdíjpénztárba a NAV kimutatásai szerint évrõl évre csökken a magánszemélyek által befizetett összeg, és a befizetõk száma is jelentõsen csökkent. Nõtt viszont a nyugdíj-elõtakarékossági (nyesz) számlával rendelkezõk száma, az általuk befizetett összeggel együtt. Õk fejenként legalább évi 320 ezret (havi 26 ezer) tettek félre 2010-ben, ami után átlagosan 96 ezer forintos visszatérítésre voltak jogosultak.

2011-tõl az eddig harminc százalékról húszra csökkent az adóvisszatérítés mértéke mindkét megtakarítási formánál (de változatlan összeghatárral, ami általában 100 ezer, a 2020. január elseje elõtt nyugdíjba menõknél pedig 130 ezer) az szja-szabályok változása miatt, tehát magasabb befizetett összegre van szükség a teljes adóoptimalizáláshoz.