Felkészületlenek az európai vállalatok a közelgõ kockázatokra
2012.07.25
Az európai vállalatok többsége úgy érzi, felkészületlenek az olyan kockázatok felmerülésére, mint a terrorizmus, vagy a politikai erõszak.

Az Ace legújabb kutatása megállapította, hogy az aggodalmak ellenére a vállalatoknak mindössze 7%-a rendelkezik teljes körû biztosítási fedezettel a terrorizmus, illetve politikai erõszak kockázatai ellen, 34%-uk pedig egyáltalán nem rendelkezik ilyen kockázatokra fedezetet nyújtó biztosítással.

A kutatás hat olyan újonnan felmerülõ kockázati területet azonosított, amely egyre fontosabbá válik a 21. században. A felmérésben részt vevõ európai vállalkozások körülbelül egyharmada a terrorizmust és a politikai erõszakot említette meg legfontosabb aggodalmaként üzleti szempontból, melyet a környezeti kockázatok és a multinacionális/export kockázatok követtek.

A vállalatok több mint fele úgy érzi, hogy „valamelyest”, illetve „teljesen” felkészületlen az elsõ helyen említett két kockázati kör kezelésére, az igazgatók és tisztviselõk felelõsségi kockázataira, az informatikai és számítógépes kockázatokra, illetve az üzleti utak során felmerülõ kockázatokra. A kutatás azt is megállapította, hogy az európai vállalatok felénél a vezérigazgató, vagy a vezérigazgató helyettese rendelkezik formális felelõsséggel a kockázatkezelés terén.

Az olyan események után, mint az arab tavasz, illetve az Európa szerte fokozódó társadalmi és politikai turbulencia, a vállalatok 54%-a érzi úgy, hogy nincs felkészülve az ilyen kockázatok kezelésére.

A vállalatoknak mindössze 46%-a dolgozott ki válságkezelési eljárásokat kockázati kitettsége csökkentésére, 51% pedig biztosítójára, vagy brókerére próbál támaszkodni. Afelmérés szerint 34%-a a vállalatoknak viszont egyáltalán nem rendelkezik biztosítással a terrorizmus és politikai kockázatok tekintetében.

Európa különbözõ országaiban eltérõ szabályok vannak érvényben, ami a biztosítások megvásárlását is befolyásolja. Franciaországban például a biztosítók kötelesek a hagyományos vagyonbiztosítási termékeken belül a terrorizmus kockázataira fedezetet nyújtani, ami nyilván csökkenti a külön ezen kockázatokra megköthetõ biztosítások iránti keresletet.

Iparági bontásban az egészségügyben, feldolgozóiparban és kiskereskedelemben tevékenykedõ cégek rendelkeznek legkisebb arányban biztosítási fedezettel, miközben a jogi szervezetek számítanak a legátfogóbban biztosítottnak.

A kutatás azt sugallja, hogy a vállalatok szívesen vennék, ha biztosítóik több információval látnák el õket a változó kockázati környezettel, és a rendelkezésre álló biztosítási megoldásokkal kapcsolatban.