Egyre pusztítóbb tûzvészek: a biztosítóknak lépni kell
2012.07.25
A világszerte megfigyelhetõ hõmérséklet-emelkedésnek köszönhetõen növekszik a tûzesetek kockázata, ezzel együtt pedig bõvül a biztosító cégek feladatköre. A nemrég bekövetkezett colorado-i tûzvész komoly hatást gyakorol a társadalom egészére.

A héten mintegy ötven magyar állampolgárnak is el kellett hagynia 1500, fõként osztrák és szlovén turistával együtt a horvátországi Selce egyik kempingjét, a közelben tomboló erdõtûz füstje miatt, melynek eloltását a feltámadó bóra - a horvát tengerpart jellemzõ szele is nehezít, amely száz kilométeres sebességgel bukik alá a hegyekbõl, a tengerparti üdülõvárosok felé fújva a tüzet.

Az El Paso állambeli Colorado Springs területén fellobbant Waldo Canyon- i tûz több mint 300 birtokon söpört végig, ezzel pedig hivatalosan is a legpusztítóbb tûzesetnek számít az állam történetében. A tragédia mindössze egy héttel a texas-i tûzvész után következett be, ahol a biztosított kárérték elérte a 250 millió dollárt.

Egy nemrégen publikált kutatás szerint, melyet a University of California Berkeley és a Texas Tech University klímatudósai végeztek, egyértelmûen megállapítható, hogy a klímaváltozás hatására gyors és erõteljes változások elé nézünk, ezzel párhuzamosan pedig a tûzvészek kockázata is megnõ.

A tudósok szerint az évszázad végére szinte egész Észak-Amerika és csaknem az összes Európai ország jelentõs emelkedést fog megtapasztalni a tûzesetek számában, amit elsõsorban a fokozatosan növekvõ hõmérséklet okoz. Szakértõk szerint lassan bizonyítottá válik, hogy a növekvõ számú és egyre súlyosabb károkat okozó tûzesetek valóban a klímaváltozás következményei. Kimutatható, hogy a szárazság szélsõségesen magas hõmérséklettel és alacsony páratartalommal párosulva növeli a tûzvész esélyét.

Ennek megfelelõen azok a biztosítók, akik továbbra is a hagyományos kockázatértékelést és díjszabást követik, figyelmen kívül hagyva a klímaváltozásból adódó esetleges károkat, jelentõsen alulbecsülhetik a rizikófaktorokat.

Az alapvetõ biztosítási üzleti modell szerint vállalatok különféle, egymáshoz nem kapcsolható rizikófaktorokat vesznek alapul, és ez alapján számolják ki a lehetséges károkat. Jelen esetben azonban ez megváltozik: a klímaváltozás miatt korreláció alakul ki a nagyobb kockázati tényezõk között, így például a gyakoribb, erõteljesebb viharok és a tûzesetek között, ez pedig nagyban befolyásolja a biztosítási szektort is.

2012 elsõ felében nyolc tûzoltó vesztette életét egy nyugat-szibériai erdõtûzben: egy ejtõernyõs tûzoltóbrigádhoz tartoztak, és egy Tuvában, Mongólia határán felcsapó lángoszlop eloltására küldték ki õket.

Ugyanekkor a görög fõváros, Athén közelében tûzoltók szintén egy gyorsan erjedõ erdõtüzet próbáltak megfékezni. A legsúlyosabb helyzet Keratea városában alakult ki, ami Athéntól 50 kilométerre fekszik. Korábban pedig Chile északi és déli részein alakult ki többszörös erdõtûz, hatalmas pusztítást hagyva maga után.

A megnövekedett tûzkockázat a klímaváltozás nagyon fontos, új aspektusa, melyre a biztosítói szféra kiemelt figyelmet kell, hogy fordítson. Aggasztó a jelenségben, hogy az utóbbi idõben a súlyos tûzvészek egyre többször sûrûn lakott, modern, gazdaságilag fejlett városokban következnek be.