Elhúzódó csatározások az ING és az Európai Bizottság között
2012.07.27
A pénzügyi válság alatt az államtól kapott támogatásért cserébe szerkezetátalakításra kényszerített holland bank és biztosító kedden azt közölte, hogy tárgyalásokat folytat a holland kormánnyal és az Európai Bizottsággal egy módosított szerkezetátalakítási tervrõl.

A tárgyalások várhatóan nem befolyásolják az ING biztosítási üzletágának eladási tervét, azonban elõfordulhat, hogy a holland banki egységétõl, a Westland Utrechttõl nem kell megszabadulnia a csoportnak, tekintettel a jelenlegi nehéz pénzügyi környezetre – írja a Reuters elemzõkre hivatkozva.

„Már történtek elõrelépések a tárgyalások során, azonban több idõre van szükség még ahhoz, hogy valamennyi fél számára elfogadható, végsõ megállapodás szülessen” – közölte az ING. „Még mindig messze vagyunk azon tervünktõl, hogy az összes biztosítási tevékenységünktõl megszabaduljunk” – közölte a társaság szóvivõje, aki nem kívánt további részleteket mondani.

Az ING és az Európa Bizottság nem értenek egyet abban, hogy ténylegesen mennyi állami támogatást kapott a csoport az államtól, ami elhúzódó jogi csatározásokhoz vezethet.

Az Európai Bizottság 2008-ban engedélyezte a holland kormánynak, hogy 10 milliárd eurós mentõcsomagot adjon az ING csoportnak, melyért cserébe azt kérdte a pénzügyi óriástól, hogy válassza szét banki és biztosítási tevékenységét. A teljes szerkezetátalakítást 2013 év végéig be kell fejeznie a holland csoportnak.