Nem lesz egyéni számlás nyugdíjrendszer?
2012.07.31
A kormány nem tervezi a nyugdíjrendszer reformját, így valószínûleg egyéni számlás nyugdíjrendszer sem lesz – írta a Világgazdaság az Emberi Erõforrások Minisztériumának tájékoztatására hivatkozva.

A szaktárca szerint a Nyugdíj-biztosítási Alap egyensúlya biztosított, így nincs szükség változtatásra, a „nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak”. Az újság emlékeztetett, a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításakor elhangzó ígéret szerint egyéni számlákon lehetne követni a befizetéseket, ezt a kormány a Széll Kálmán 2.0-ban is megerõsítette. Az LMP szerint ezzel a kabinet átveri a jövõ nyugdíjasait.

Közben Balog Zoltán tárcavezetõ Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetõ írásbeli kérdésére válaszolva tudatta, nem lát lehetõséget arra, hogy bõvítsék azok körét, akik kedvezményesen, a korhatár betöltése elõtt mehetnek nyugdíjba.

A kereszténydemokrata politikus arról érdeklõdött, várható-e a nyugdíjrendszert illetõen olyan jogszabály-módosítás, amely lehetõvé tenné a kiemelkedõen hosszú jogosultsági idõvel rendelkezõ munkavállalók nyugdíjba vonulását a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatár betöltése elõtt.

Balog közölte: a társadalombiztosítási nyugellátást érintõen az elmúlt év végi jelentõs módosítások célja az volt, hogy – a nyugdíjrendszerrõl a korábbi számos kedvezményt leválasztva – az öregségi nyugdíj funkcióját betölteni képes, hosszú távon fenntartható rendszer jöjjön létre. Öregségi nyugdíj csak a nyugdíjkorhatár betöltésétõl állapítható meg, kedvezõbb szabályok megalkotására csak a nõk esetében van lehetõség, ami a negyven év jogosultsági idõ alapján korhatárra tekintet nélkül igénybe vehetõ nyugdíj szabályozásában jelenik meg – emlékeztetett, megjegyezve, e kedvezménnyel már csaknem nyolcvanezren éltek.