Az Aviva eladja amerikai leányát - 800 millió fontot bukik
2012.07.31
Az Aviva eladja amerikai vállalatát, melyet 2006-ban 1,8 milliárd fontért vásárolt.

A brit Aviva biztosítónál jelentõs átszervezések mentek végbe az utóbbi idõben: Andrew Moss vezérigazgató távozott, John McFarlane-t pedig elnöknek nevezték ki. A cég most amerikai életbiztosítási részlegének (Aviva USA) eladását tervezi, bár eddig kedvezõtlen ajánlatokat kapott.

A híreket várhatóan kedvezõen fogadja majd a piac, különösen akkor, ha a biztosítótársaság augusztus 9-én megjelenõ idõközi eredménybeszámolója is megerõsíti azt a várakozást, hogy a cég fenntartja a korábbi osztalékszintet. Számos befektetõ korábban aggodalmát fejezte ki az osztalék csökkenését illetõen, miután McFarlane korábban azt nyilatkozta, hogy „megpróbálja” szinten tartani azt.

A The Sunday Telegraph értesülései szerint Par Regan pénzügyi vezetõ sokat tartózkodott mostanában az iowa-i Des Moines-ban, az amerikai cég központjában, hogy elõkészítse az üzletág értékesítését. Habár egyelõre nem tudni, hogy hivatalosan melyik bank bonyolítja le az eladást, a hírek szerint a Goldman Sachs a választott.

McFarlane az elmúlt hetekben a befektetõknek azt nyilatkozta, hogy a Szolvencia II életbe lépése miatt – amely magasabb tõkekövetelményt ír elõ az olyan eszközökre, mint amilyen az Aviva amerikai üzletága – pénzügyileg nem kifizetõdõ az amerikai üzletegység megtartása.

McFarlane a jövõben kizárólag azokra a tengerentúli egységekre kíván fókuszálni, mely erõs pozíciót tud felmutatni a hazai piacon. Ennek a kritériumnak pedig az amerikai divízió nem felel meg.

Az Aviva USA (korábban AmerUS) eladása körülbelül 800 millió fontnyi veszteséget okoz a cégnek.

Az Aviva még 2006-ban vásárolta meg az Amer Us-t 2,9 milliárd amerikai dollárért, pont mielõtt Moss-t kinevezték vezérigazgatónak. Az üzlet fõ célja az volt, hogy vezetõ pozíciót töltsenek be a világ legnagyobb megtakarítási piacán, az AmerUs és az Aviva már létezõ amerikai ágával karöltve.

Ennek ellenére a 2012-esév elsõ három hónapja szerint az Aviva USA belsõ megtérülési rátája 14-ról 13 százalékra esett az egy évvel korábbi adatokhoz képest.
McFarlane korábban azt nyilatkozta, hogy a stratégiai felülvizsgálat során az 58 önálló üzleti szegmensen belül 16 gyengén teljesítõt azonosítottak, melyek értékesítésre kerülnek. Ekkor azonban az amerikai üzletegység értékesítésérõl nem esett szó.

Múlt pénteken az Aviva bejelentette elhagyja Taiwant, hogy más területekre összpontosítson. Hasonló jövõ vár magyar, román, cseh és osztrák érdekeltségekre is.