16 milliárd eurót követelhetnek bankokon és biztosítókon ügyfeleik!
2012.08.01
Francia biztosítók és biztosítási leányvállalatokkal rendelkezõ bankok egyaránt óriási, mintegy 16 milliárd eurós követelésre számíthatnak ügyfeleiktõl a francia bíróság döntése nyomán.

A francia bíróság nemrégiben egy fogyasztói érdekeket képviselõ szövetség javára döntött, amely azt követelte, hogy a 2007 elõtt megkötött, hitelbiztosítási kötvényeken keletkezett nyereséget a biztosítók ne az értékesítésben résztvevõ bankokkal, hanem ügyfeleikkel osszák meg.

A döntés kedvezõtlenül érinti a francia biztosítókat és bankokat, miután közel 16 milliárd eurós követelésnek teszi ki potenciálisan õket ügyfeleikkel szemben – közölte a felperes fogyasztóvédelmi szövetség, az UFC Que Choisir.

Bár nem valószínû, hogy a tényleges követelések elérik ezt a szintet, a fogyasztóvédelmi szervezetek felõl érkezõ nyomás mindenképp nõni fog a biztosítókon és bankokon – véli a Moody’s hitelminõsítõ ügynökség.

Franciaországban a legtöbb hitelbiztosítás, amely a hitelezõket védi a hitelfelvevõk betegség, rokkantság vagy halál miatt bekövetkezõ fizetõképtelensége esetén, jellemzõen csoportos biztosítás, melyet bankok értékesítenek.

2007 elõtt ezek a biztosítások jellemzõen tartalmaztak egy olyan záradékot is, amely a nyereség megosztásáról szólt, vagyis a biztosításokon keletkezett nyereséget a bankok és a biztosítók maguk között osztották szét.

Sõt, a francia biztosítási jogszabályok 2007-ig kifejezetten kizárták annak lehetõségét, hogy a hitelbiztosításon keletkezett nyereséget a biztosítók kötelezõen a kötvénytulajdonosoknak fizessék ki.

A francia Conseil d\'État (Államtanács) úgy döntött, hogy ezek a szabályok érvénytelenek, vagyis a hitelbiztosításokon keletkezett nyereséget meg kell osztani a kötvénytulajdonosokkal, nem pedig a bankokkal.

Az UFC Que Choisir becslései szerint a bankoknak 2007 elõtt kiosztott nyereség megközelíti a 16 milliárd eurót. Ez az iparág 2011-es saját tõkéjének mintegy 16%-át teszi ki.

Az Államtanács döntése nyomán a francia életbiztosítók is jelentõs követelésre számíthatnak ügyfeleik részérõl, amely a bankok 10%-nál nagyobb hitelbiztosítás piaci részesedéssel rendelkezõ biztosítási leányvállalatainak hitelminõsítésére is negatív hatással lehet. Ezen bankok közé tartozik a Credit Mutuel Arkea, a Credit Agricole S.A, a BNP Paribas és a CNP. A nagy biztosítótársaságok, mint amilyen az AXA France Vie, a Generali Vie és az Allianz Vie szintén 5-10% közötti piaci részesedéssel rendelkeznek a hitelbiztosítási piacon.

Az UFC Que Choisir becslései ellenére nem valószínû, hogy a biztosítók végsõ költsége elérje a 16 milliárd eurót. Franciaországban, a csoportos keresetek lehetõségének hiányában az ügyfeleknek egyesével kell követeléseiket benyújtani a biztosítókkal szemben, melyre két év áll rendelkezésükre.