Mennyit tud megtakarítani a lakosság Európában?
2012.08.02
Szinte stabil maradt a lakosság megtakarítási rátája, amely az euróövezetben 13,3%-ot, az EU27 átlagát tekintve pedig 11,6%-ot tett ki az idei elsõ negyedévben – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának adataiból.

A lakosság rendelkezésre álló reáljövedelme az idei elsõ negyedévben 0,2%-kal növekedett az euróövezet országaiban az elõzõ év utolsó negyedévéhez képest, miközben a megtakarítási ráta és a háztartások beruházási rátája majdnem változatlan maradt mind az euróövezetben, mind az EU egészét tekintve.


Az euróövezetben a háztartások rendelkezésre álló jövedelme 0,2%-kal emelkedett reálértéken, miután 2011. negyedik negyedévében 0,5%-ot csökkent – derül ki az EuroStat szezonálisan igazított negyedéves adataiból.

A megtakarítások szinte stabilak

2012 elsõ negyedévében a háztartások bruttó megtakarítási rátája (vagyis a bruttó megtakarítások bruttó rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyított aránya) 11,6% volt az EU27-ben, szemben az év végi 11,5%-kal. Az eurózónában ugyanez 13,3% maradt, változatlanul 2011 utolsó negyedévéhez képest. A megtakarítási ráta csökkenése azt jelzi, ha a bruttó rendelkezésre álló jövedelem gyorsabb ütemben csökken, mint a végsõ fogyasztási kiadás.

Nõtt a reáljövedelem és a fogyasztás is

Az euróövezet lakossági megtakarítási rátája tehát stabil maradt, köszönhetõen a végsõ fogyasztási kiadások, valamint a bruttó rendelkezésre álló jövedelmek azonos ütemû, 0,2%-os emelkedésének. Utóbbi a nominális jövedelmek (0,7%) fogyasztói árakat (0,5%) meghaladó növekedésének volt köszönhetõ.

A háztartások nominális rendelkezésre álló jövedelmének növekedése a vagyon jellegû jövedelmek, és az egyéb transzferek, a munkavállalói jövedelmek, valamint a szociális juttatások emelkedésének volt köszönhetõ, míg az adók és társadalombiztosítási hozzájárulások csökkentették azt.

Alacsony beruházási kedv

Az EU27-ben a háztartások bruttó beruházási rátája 8,3% volt az elsõ negyedévben, szemben a megelõzõ idõszak 8,4%-ával. Az euróövezetben szintén csökkent a beruházási kedv: a rendelkezésre álló jövedelem 9%-át fordították beruházásra a háztartások, szemben az év végi 9,1%-kal.