Kisajátítaná a szlovák kormány az Union biztosítót
2012.08.03
A szlovák kormány elképzelései szerint csak egyetlen, állami egészségbiztosító maradhat. Ha az Union nem hagyja magát, az állam kisajátítja – írja a Kitekintõ.hu portál.

Az Union magán-egészségbiztosító mindent megtesz azért, hogy Szlovákiában megmaradjon a több-biztosítós rendszer - reagált Roman Podolák, az Union vezetõje a kormányfõ azon tervére, miszerint 2014-tõl már csak egy, mégpedig állami egészségbiztosító maradhat az országban. Az Union vezetõje szerint bizonyítottan hatékonyabb a több-biztosítós rendszer.

Robert Fico szerint több lehetõség is van arra, hogy a magánbiztosítókat kiszorítsák a piacról. A legbarátságosabb megoldás, hogy az állam megvásárolja a nem állami biztosítók (Union, Dôvera) részvényeit. A második lehetséges módszer szerint az állam rendelkezne a megmaradó biztosítók ügyfeleivel, akik után az állam fejpénzt fizetne a magánbiztosítóknak. Azonban ha nem születne egyezség, a miniszterelnök szerint az állam egyszerûen kisajátítaná õket.

\"Amennyiben az Union álláspontja továbbra is ennyire szigorú lesz, onnantól a Szlovák Köztársaság közérdeke szerint kell cselekednünk\" - jelentette ki szerdán Fico. A kormányfõ szemét leginkább a biztosítók profitja szúrja, álláspontja szerint, ha egy állami biztosító maradna csak a piacon, akkor ezt a profitot vissza lehetne forgatni az egészségügybe.

A magánbiztosítók képviselõi és a kormány illetékesei egyelõre nem tárgyalnak. Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszternek szeptember végéig kell kidolgoznia egy akciótervet, amely szerint ki kéne alakítani az egybiztosítós rendszert. Elméletileg ezen akcióterv bemutatását követõen kezdõdhetnek meg a hivatalos tárgyalások a kormány és a két magánbiztosító képviselõi között.