LCP: titkolják a nyugdíjalapok a költségeiket?
2012.08.13
A befizetéssel meghatározott (defined contribution, DC) nyugdíjalapok mintegy 30%-a nem hajlandó részletes adatokat szolgáltatni az általuk kezelt alapok közvetett, kezelési költségeirõl – derül ki az LCP tanácsadó cég kutatásából.

A tanácsadó cég több mint 300 DC alapot felölelõ kutatásában megállapította, hogy az alapkezelés teljes költsége több mint duplája a nyugdíjalapok vagyonkezelõinek és egyéb vezetõinek fizetett éves díjának.

A diverzifikált növekedési alapok – a DC alapok körében leggyakrabban ez az alapértelmezett befektetési stratégia – esetében az összköltség mintegy 50%-kal magasabb, mint az igazgatónak járó éves vezetõi díj. Az LCP szerint ez leginkább azzal magyarázható, hogy a mûködési költségek között bizonyos díjak nem kerülnek részletes kimutatásra.

Egyes alapoknál, ahol a tranzakciós költségek is figyelembe vételre kerültek, az összes többletköltség akár az éves kezelési költség 100%-át is meghaladja. A kutatás eredményei is megerõsítik tehát az alapok díj- és költségstruktúrájának átláthatóbbá tételének szükségességét. Az LCP befektetési partnere, Heather Brown szerint a DC alapok díjszerkezetére vonatkozó elsõ kutatás is rávilágít, hogy az alapok költségei tetemes összegre rúghatnak, amely igen fontos kérdésnek tekinthetõ most, amikor a küszöbön álló, kötelezõ beléptetési rendszer nyomán jelentõsen megugorhat a DC alapok száma és mérete az Egyesült Királyságban.

Nagyobb átláthatóságra van szükség a nyugdíjalapok díjszerkezete tekintetében, mivel ez alacsonyabb költségekhez vezethet, amely végeredményben a tagok nyugdíját növelhetné – közölte Brown.