Moody’s: óvatosabbak a befektetõk a biztosítókkal kapcsolatban
2012.08.13
A befektetõk továbbra is inkább negatívan tekintetnek a globális biztosítási szektorra – derül ki a Moody’s 2012 második negyedéves jelentésébõl.

A \"Q2 Insurance CDS Spreads Widen; European Insurers in Focus.\" címet viselõ jelentés szerint az egyes biztosítási ágazatok között eltérõ trendek voltak megfigyelhetõk a negyedév során a CDS-felárak tekintetében, bár jelentõs mozgás nem volt megfigyelhetõ egyik szektorban sem.

A CDS felárak mind a befektetésre ajánlott, mind az alacsonyabb besorolású vállalatok esetében is emelkedést mutattak a második negyedévben, kifejezve a befektetõk aggodalmát az európai gazdasági visszaeséssel, vagy akár az euróövezet felbomlásával kapcsolatban, amely erõs nyomást helyez a hitelpiacokra – fogalmazott a hitelminõsítõ alelnöke, Scott Robinson.

A jelentés két európai biztosítótársaságot vizsgált meg alaposabban, az olaszországi Generalit, valamint a német Allianzot. A Generali CDS-felára az elsõ negyedév végi 269 bázispontról, három hónap alatt 427 bázispontra emelkedett. Ez az emelkedés összhangban volt az olasz szuverén adósság besorolásával, miután a biztosítótársaság jelentõs kitettséggel rendelkezik az olasz államkötvények, illetve banki kötvények vonatkozásában.

Az Allianz hitelkockázati felára 104-rõl, 148 bázispontra emelkedett a vizsgált idõszakban. Hasonlóan ez a mozgás is összhangban volt a német államkötvények besorolás változásával, továbbá kifejezi a vállalat perifériális euróövezetei országaival, fõként Olaszországgal szembeni kitettségét. Mindkét biztosítótársaság esetében szerepet játszott a befektetõk aggodalma is, a mûködési környezettel kapcsolatban.