Nyereséges félévet zárt a Groupama
2012.08.15
A francia biztosítótársaság adózás elõtti eredménye 20%-kal, 22,2 millió fontra emelkedett az év elsõ hat hónapjában 2011 elsõ félévéhez képest, köszönhetõen a cég niche és speciális vonalak felé történõ stratégiai eltolódásának, továbbá a hamarosan értékesítésre kerülõ brit ügynöki vállalat 33,2 millió fontos bevételeinek.

A Groupama Egyesült Királyságban végzett ügynöki tevékenysége jelentõsen hozzájárult a félévi eredményekhez, EBITDA rátája 25,4% volt. Másutt a Groupama bevételei összesen mintegy 4,7%-kal, 210,6 millió fontra csökkentek éves szinten, az összesített kárhányad azonban relatíve stabil, 98,8% maradt.

A lakossági szolgáltatási vonalakon a bevételek (143,9 millió font) viszonylag stabilak maradtak, köszönhetõen a termékmix módosításainak. A gépjármû-biztosítási portfolió 10%-kal bõvülni tudott, miközben a motorkerékpár vonalon több mint 40%-os bõvülést tudott elérni a társaság, amely tervei szerint az Egyesült Királyság legnagyobb motorkerékpár-biztosítója lesz. A Groupama jelenleg a szigetországban közlekedõ motorok közül minden hatodikat biztosítja.

A vállalati biztosítások bevételei közel 9%-kal, 56,8 millió fontra csökkentek, annak ellenére, hogy a társaság továbbra is a nyereségesség helyreállítására összpontosít, erõs brókeri értékesítéssel. A kiélezett verseny azonban erõsen megnyirbálta a volument, különösen a vállalati gépjármû-biztosítási üzletág vonatkozásában. A portfolió átárazása és megtisztítása már 2011 második felében megkezdõdött.

A Groupama vezére, François-Xavier Boisseau az elsõ félévi eredményeket látványosnak nevezte, a niche és a speciális biztosítási vonalak felé történõ folyamatos elmozdulásnak köszönhetõen.