Több százmilliárdos kárt okoz az aszály!
2012.08.15
Az olasz gazdákat közel 1 milliárd eurós kár érte az aszály okozta terméskiesés következtében – derül ki az olasz mezõgazdasági érdekképviselet, a Confagricoltura jelentésébõl.

Mario Guidi, a Confagricoltura elnöke elmondta, hogy Olaszország számos részén a szárazság és a rendkívül magas hõmérséklet óriási károkat okozott és okoz még mindig a mezõgazdasági termények számára, melynek értéke megközelíti az 1 milliárd eurót, melyet sajnos nem fedeznek teljes mértékben a biztosítások.

Guidi szerint az idõjárás kivételes jellege miatt a gazdálkodók kártalanításához plusz forrásokat kellene bevonni termelési veszteségeik enyhítésére.

A nem öntözött területeken elvetett teljes kukorica termés mintegy 30%-a odaveszett, míg szója és cukorrépa esetében 50%-os a veszteség. Szintén jelentõs károkat szenvedtek mennyiségben és minõségben is a napraforgó, a nyári gyümölcsök, paradicsom, szõlõ és az olajbogyó ültetvények. Egyes területeken, mint például Cuneo tartományban a gomba és gesztenye termést is komoly károk érték.

Hazánkban szintén az egyre kiszámíthatatlanabb idõjárás, a jégesõk, a viharok és az aszály okozták ebben az évben a legtöbb gondot a mezõgazdaságban, de helyenként a tûzesetek és a fagyok is nehéz helyzetbe hozták a mezõgazdaságból élõket. A Generali-Providencia Biztosító Zrt. augusztusig több mint 800 növénykár-bejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 800 millió forintot.

A legveszélyeztetettebb régió a Generali kockázatbecslése alapján Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megye, míg kisebb a kockázat a Dunántúl nagy részén. Zala megyében például van olyan ügyfelünk, akinek 20 millió forintos kárt okozott a repcéjében a jégverés, de az ország más pontjain is tizedelt idén az idõjárás, az elõbbi példán kívül volt tízmillió forintos kárunk dinnyében, hagymában, de van olyan ügyfelünk, akinek a mustár veteményében tett 8 millió forintos kárt a jég.” – mondta még el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág igazgatója.