Betettek a hazai adók az Allianz mûködésének
2012.08.16
A nehéz gazdasági körülmények ellenére szilárd eredményeket tudott felmutatni az Allianz a kelet-közép-európai régióban az idei elsõ félévben.

Jól kezdõdött az idei év az Allianz számára, a CEE régióbeli vállalatok a második negyedévben is jól teljesítettek. Az összes bevételük az elsõ hat hónapban meghaladta a 2 milliárd eurót, amely csekély növekedést jelentett az elõzõ év hasonló idõszakához képest, a kedvezõtlen árfolyammozgások ellenére.

A régió vállalatainak mûködési eredménye azonban 6,3%-kal elmaradt az elõzõ év elsõ félévi eredményétõl, mindössze 133 millió euró volt a hatodik hónap végén.

Ennek fõ okaként a magyar válságadókat nevezi meg jelentésében a biztosító, mely már az idei elsõ félévben megjelent a kimutatásokban, és a vagyon- és balesetbiztosítások mellett az élet- és egészségbiztosításokat is negatívan érintette. Szintén rontottak az eredmények a viszonylag magas kárkifizetések Szlovákiában.

Ezeket hatásokat némiképp ellensúlyozni tudta Lengyelország, ahol a vagyon- és balesetbiztosítások kárhányada jelentõsen javult.

A csoport régióbeli 99 millió eurós nettó eredménye 28%-kal maradt el a 2011 elsõ félévi, közel 1,4 milliárd eurós eredménytõl, amelyért fõként a jelentõs egyszeri tételek felelõsek. Míg 2012 elsõ félévében az oroszországi átszervezés költségei, valamint az immateriális javak leírásai 12 millió euróval csökkentették az eredményt, 2011 hasonló idõszakának eredményét 20 millió euróval növelték a lengyelországi banki veszteségekbõl eredõ halasztott adókedvezmények.

Nem-életbiztosítás

Az Allianz CEE régióbeli vállalatai jellemzõen mindenhol alacsonyabb bevételekrõl számoltak be, melyért a romló gazdasági feltételek miatt szûkülõ piac, valamint az erõs árverseny volt felelõs. Egy figyelemre méltó kivételt jelentett Horvátország, ahol az Allianz a hanyatló piac ellenére növekedést tudott elérni.

A vagyon- és balesetbiztosítások bruttó díjbevétele 8%-kal, 1,27 milliárd euróra csökkent az elsõ félév végére, részben a 38 millió eurós árfolyamveszteségnek köszönhetõen. Ennek megfelelõen az üzleti eredmény 6,2%-kal, 76 millió euróra csökkent, míg az összesített kárhányad 1,5 százalékponttal, 98,1%-ra emelkedett.

Mindkét eredménymutatót kedvezõtlenül érintette a magyar válságadó, amely az elsõ félévi üzleti eredményt 13 millió euróval rövidítette meg, míg a kárhányadot 1,3 százalékponttal növelte. Ettõl a hatástól eltekintve az elsõ félévi mûködési eredmény 10%-kal magasabb lett volna.

Lengyelországban, Oroszországban és Ukrajnában az üzemi eredmény javult, azonban a régió többi országának teljesítménye ellensúlyozta ezt a javulást. Hazánkban a válságadók rontották az Allianz eredményét, másutt, különösen Bulgáriában a rendkívül magas természeti katasztrófák okozta károk nyomták rá bélyegüket az eredményekre. Oroszországban két másik vállalattal egyesült az CJSC Allianz Russia, mely a második negyedév eleje óta Allianz Russia néven fut, és várhatóan jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a gyorsan növekvõ orosz piaci lehetõségeket.

Élet- és egészségbiztosítási piac

2012 elsõ félévében a kötelezõ élet- és egészségbiztosítások díjbevétele 20%-kal, 730 millió euróra emelkedett, melyhez szinte a CEE régió összes országa hozzájárult. Oroszország, Lengyelország, Csehország és Horvátország kétszámjegyû növekedést tudott felmutatni.

A mûködési eredmény enyhén csökkent: 39 millióról, 38 millió euróra, szintén fõként a hazai válságadók miatt.

Nyugdíj- és vagyonkezelés

2012 végén az Allianz által a CEE régióban kezelt vagyon nagysága elérte a 8 milliárd eurót, szemben az elõzõ év hasonló idõszakában mért 7,1 milliárddal. Ez elsõsorban a Cseh Köztársaságban szerzett új üzletkötéseknek volt köszönhetõ. A mûködési eredménye az üzletágnak stabil, 34 millió euró maradt.