Használat arányos biztosítás: miért fizetnél többet?
2012.08.16
Az Aviva új, „annyit fizess, amennyit vezetsz” típusú okostelefon-alkalmazás tesztelésébe kezdett a brit piacon. Az applikáció neve Aviva RateMyDrive, a megcélzott ügyfélszám pedig 5000.

A szolgáltató megerõsítette: az applikációt tesztelõ gépjármûvezetõk akár 20 százalékos kedvezményt is kaphatnak biztosítási díjukból.

Az új technológia tesztelése során a sofõrök vezetési szokásait 200 mérföldön vizsgálják, beleértve a gyorsulást, lassítást, fordulást. A mért adatok alapján mindegyik tesztelõ kap egy egyedi pontszámot, ami alapján végül meghatározzák biztosítási díjának nagyságát.

Az Aviva szerint azok a gépjármû-tulajdonosok, akiknek díja jelenleg 200 és 400 font között van, ezzel az alkalmazással mintegy 10 százalékot takaríthatnak meg, a 400 fontnál többet fizetõk pedig akár 20 százalékot is. Azok a sofõrök, akiknek biztosítási díja 200 font alatt mozog, nem kapnának engedményt.

Az Aviva már 2005-ben piacra dobott egy hasonló telematikai terméket, mely fõleg a fiatalabb sofõröket célozta meg, de ezt 2008-ban visszavonta.

Steve Treloar, az Aviva retail igazgatója szerint ez az okostelefon-alkalmazás olyan innovatív technológiára épít, melybõl minden biztonságos vezetõ hasznot húzhat kortól, nemtõl függetlenül. A hagyományos fekete dobozos telematikai megoldásokkal ellentétben az Aviva RateMyDrive applikációjához csupán néhány adat szükséges - általában 200 mérföldnyi vezetésbõl leszûrve -, ebbõl már létrehozható a személyre szabott profil. További elõnye, hogy ingyen letölthetõ és csak a vezetõ saját, meglévõ okostelefonjára van szükség mûködtetéséhez, tehát nem kell külön fekete dobozt beépíteni a jármûbe.

Azok, akik teljesítik a tesztet, visszajelzést kapnak az eredményekrõl és a biztonságos vezetéssel megszerezhetõ esetleges kedvezményrõl, bátorítva õket, hogy az Avivánál kössenek biztosítást.

Míg a biztonságos vezetõk akár 20 százalékos díjkedvezményt is elérhetnek, a kevésbé jó eredménnyel rendelkezõk sem részesülnek hátrányos megkülönböztetésben: nekik továbbra is az alap biztosítási díjat kell kifizetniük – közölte a biztosító.

Az applikációt az Aviva tagjai hónapok óta tesztelik, de bármilyen androidos elérheti a tesztváltozatot, a felhasználók pedig észrevételeikkel megkönnyíthetik a fejlesztõk dolgát. Késõbb természetesen az egyéb okostelefonnal rendelkezõk számára is letölthetõ lesz az alkalmazás.