Melyek Európa legveszélyesebb közútjai?
2012.08.21
A statisztikák alapján Európa útjai lassan bár, de egyre biztonságosabbá válnak: az egész Uniót figyelembe véve az elmúlt évtized során hozzávetõlegesen egyharmadával csökkent az évente közlekedési balesetekben elhunytak száma. Ugyanakkor egyes országok, régiók „veszélyessége” komoly, akár többszörös eltéréseket mutat. Az Europ Assistance Magyarország felmérve az ügyfelek igényeit most külföldi közlekedési balesetre szóló utasbiztosítást is kínál a gépjármû assistance szolgáltatása mellé, hogy Európa bármely útján járva teljes biztonságban tudhassák magukat a gépjármûvezetõk.

Külföldi autós utazások alkalmával sokan felkészülnek arra, hogy gépjármûvük meghibásodik, vagy egyéb probléma lép fel az út során. Erre a helyzetre megfelelõ biztosítékot ad az assistance szolgáltatás, ám a személyi sérüléses balesetek esetére szükségünk lehet balesetbiztosításra is.

Az EUROSTAT adatai alapján a közlekedési balesetek tekintetében a legbiztonságosabb ország Svédország. Itt évente egymillió lakosra 43 halálos közlekedési baleset jut. Svédországot sorrendben az Egyesült Királyság (43), Hollandia (46), Svájc (47), Norvégia (54), és Németország (54) követi. Az európai fõvárosok közül ilyen szempontból a legbiztonságosabbnak Bécs (16), Berlin (16), Oslo (22) és Stockholm (23), igaz, hogy a városok esetében az agglomerációban ennél jóval magasabbak voltak az arányok. A legveszélyesebb országok közé Horvátország (150), Litvánia (148), Lengyelország (143) és Románia (142) kerültek. A szakértõk szerint ezek a magas mutatók elsõsorban a gépjármûvek rossz mûszaki állapotával és az úthálózat nem minden esetben megfelelõ minõségével magyarázható.

„Volt olyan ügyfelünk, aki a nyár során egy Lengyelországi családi utazás alkalmával balesetet szenvedett az autópályán. Az assistance szolgáltatás keretein belül természetesen azonnal a segítségére siettek a kollégák, csereautót is biztosítottunk volna a részükre, ám sajnos az egyik családtagnak olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy pár napos kórházi kezelésre szorult. Ezekre az esetekre dolgoztuk ki az AutoSOS külföldi közlekedési balesetre szóló utasbiztosítást, amely egy biztosítási esemény kapcsán akár 300 millió forintig térít.” – mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezetõ igazgatója.

Halálos közúti balesetek régiós megoszlása (1 millió fõ/év, EUROSTAT)

Az Europ Assistance új szolgáltatása minden olyan külföldön bekövetkezõ gépjármûbaleset esetén térít, ahol indokolt az azonnali sürgõsségi ellátás. Emellett megtéríti a biztosító a külföldön kezelésben részesülõ sérült gyermekek látogatásának költségét, vagy például a hozzátartozó szállásköltségét a biztosított kórházban tartózkodása alatt.