Tartja magát a kijelölt célokhoz az osztrák biztosítóóriás
2012.08.23
A kelet-közép-európai piacon tapasztalható kedvezõ üzleti feltételeknek köszönhetõen a Vienna Insurance Group második negyedévi adózás elõtti nyeresége 7,8 százalékkal, 150,3 millió euróra nõtt. A biztosítói díjbevétel mintegy ötödével történõ megemelkedése a piaci várakozásokat is felülmúlta.

A Reuters által megkérdezett elemzõk 143 millió eurós adózás elõtti profitra számítottak. A bruttó díjbevétel is emelkedett, méghozzá 19,3 százalékkal, 2,54 milliárd euróra, ami szintén felülmúlta a várakozásokat.

Az elsõ félév összesített kárhányada – ami a költségek és a kárigények összegét méri a díjbevételek százalékos arányában – 96,6 százalékra esett a rossz idõjárási viszonyok, például az osztrák jégesõ és csapadékkárok ellenére.

A 2012-es elõzetes várakozásokhoz sikerült tartania magát a cégcsoportnak, miszerint az organikus növekedésen lesz a hangsúly, ez azonban nem zárja ki az akvizíciók lehetõségét sem.

A VIG leginkább az európai feltörekvõ piacokra helyezte a hangsúlyt, bevételeinek felét Közép- illetve Kelet-Európában szerezte. Az említett térségekben mûködõ leányvállalatai 14 százalékos növekedést mutattak fel az elsõ félévben.

A társaság nem tûzött ki speciális profitszerzési célokat, egyszerûen csak gyorsabban próbál növekedni, mint a piac, a volatilitás mértékét pedig a lehetõ legkisebbre csökkenti.

A csoport perifériás eurózónabeli országokkal szembeni kitettsége befektetéseinek mindössze 0,2 százalékát teszik ki.

A VIG 12 hónapos forward P/E mutatója 9,6, amely meghaladja a legtöbb versenytársét, így a Generali, a Zurich Financial, az Axa és az Allianz biztosítóét is – derül ki a Thomson Reuters StarMine adataiból.