Tanulságos vizsgálati eredmények: minden második ember túlsúlyos!
2012.08.23
Vasárnap, a debreceni utolsó állomással lezárult a Generali nyári Egészségügyi Szûrõprogramja, amely során összesen több mint 2600 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, és amely kapcsán súlyos egészségügyi problémákra hívták fel a figyelmet, valamint több komoly betegséget is kiszûrtek. Az egész nyáron át tartó program keretében a Generali a Biztonságért Alapítvány egy speciális szûrõbusszal járta az országot, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a betegségek megelõzésének fontosságára. A szûrõvizsgálatok során a résztvevõk több mint 50%-ánál túlsúlyt diagnosztizáltak, míg a vércukor vizsgálatok tízbõl négy embernél mutattak magas értéket. Az öt helyszínbõl álló szûrõprogram minden állomásán fedeztek fel szürkehályogot, valamint több rosszindulatú bõrdaganatot is találtak.

Nagy érdeklõdés mellett zárult a Generali Egészségügyi Szûrõprogram a hétvégén Debrecenben, ahol ezúttal 479 ingyenes vizsgálatra került sor. Az egész nyáron át tartó program keretében a Generali a Biztonságért Alapítvány speciális szûrõbuszán szemészeti, bõrgyógyászati- és melanóma szûrés mellett vércukorszint- és vérnyomásmérést, koleszterinszint-mérést, testzsír-százalék mérést és általános háziorvosi tanácsadást is igénybe vehettek a rendezvényekre látogatók.

Az ingyenes szûrõprogram célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a megelõzés fontosságára. A Generali nemrég elvégzett kutatása ugyanis kimutatta: a felnõtt lakosság mindössze 55%-a figyel oda az egészséges táplálkozásra, 52%-a jár valamilyen szûrõvizsgálatra, 37%-a sportol rendszeresen, és csupán 26%-a szed vitaminokat.

A szûrõvizsgálatok eredményei egybevágtak a kutatás megállapításaival: a program egyes állomásain elvégzett összesen több mint 2600 vizsgálat során a leggyakoribb egészségügyi probléma a túlsúly, a magas vérnyomás, valamint a magas vércukorszint volt. Minden második BMI vizsgálaton résztvevõnél állapítottak meg magas értéket, a páciensek ötödénél diagnosztizáltak magas vérnyomást, míg a vizsgáltak közel 40%-ának volt magas a vércukor szintje. Magas koleszterinszintet a résztvevõk 10%-ánál mértek.

A szemvizsgálatok során több komoly szembetegséget is megállapítottak: összesen 12 szürkehályogot, 2 zöldhályogot, valamint 1 kúszóhályogot szûrtek ki a szakemberek. Emellett sok fiatalnál diagnosztizáltak szemizom gyengeséget, elsõsorban a túlzott számítógép-használat miatt.

A bõrvizsgálatok minden 25. résztvevõnél olyan rosszindulatú bõrelváltozásra derítettek fényt, mely késõbb akár rákot is okozhat. Az öt állomáson 13 basaliomát (rosszindulatú bõrdaganat), valamint 2 melanómát diagnosztizáltak a szûrõbusz orvosai. További 8 személyt pedig beutaltak részletesebb szakvizsgálatra.

„Sok súlyos betegségre derítettek fényt a szakemberek az elmúlt hetekben. A vizsgálatok eredményei is megerõsítik, hogy sajnos a magyar lakosság egészségügyi mutatói nem kedvezõek. Ez a tény, valamint az, hogy számos nagyon komoly betegséget is sikerült a programban részt vevõ orvosoknak kiszûrni, még jobban alátámasztja üzenetünket: az egészséges életmód és a megelõzés fontosságát. Nagy örömmel tölt el, hogy ilyen népszerû és sikeres volt a Generali Egészségügyi Szûrõprogram. Bízunk benne, hogy sikerült minél több ember figyelmét ráirányítani arra, hogy legnagyobb értékünket, az egészségünket folyamatosan kell védeni, erõsíteni, és állapotát rendszeresen figyelemmel kísérni, mert számos komoly betegséget kerülhetünk el és végsõ soron egy hosszabb és jobb minõségû életet élhetünk így” – mondta el Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Fotók és videók a Generali Facebook oldalán.