Óriási károk a mezõgazdaságban: a biztosítókat sem hagyja érintetlenül!
2012.08.24
Jelentõs változás várható a mezõgazdasági terménybiztosító cégek bevételében, többek között az idei súlyos szárazság miatt, de nem ez az egyetlen ok, amiért a társaságok minõsítése is változhat – állítja a Standard & Poor’s.

A new york-i székhelyû S&P 5 milliárd dollárra becsüli az mezõgazdasági biztosítói és viszontbiztosítói károk nagyságát, amennyiben az idei aszály komolyabb károkat okoz, mint az 1988-as.

„Néhány kiugró érték kivételével ezek a károk a 2012-es harmadik negyedévi eredményeket érintik majd. A várható károk visszafogják hátrányosan érintik ugyan a biztosítók eredményeit, azonban önmagukban nem befolyásolják majd a legtöbb biztosító hitelbesorolását. A szektoron belüli becsült kárértékekre és a gabonakiesésre alapozva nem tervezzük a besorolás megváltoztatását.” – olvasható a S&P jelentésében.

A különbözõ vállalatok eredményei földrajzi elhelyezkedésüktõl is függnek majd, valamint attól, milyen szinten élnek az állami, illetve magán viszontbiztosítás lehetõségével.

A S & P szerint a nettó kárhányad – a magán viszontbiztosításokat figyelmen kívül hagyva - akár 120 százalékos lehet, amely a cégek tõkeszintjéhez és díjbevétel-diverzifikációjához mérten kezelhetõ szintet jelent.

A Moody\'s hétfõi, mezõgazdasági terménybiztosítókról szóló jelentése a szárazság hatásait bevétel szempontjából „negatívnak” definiálta. Ezen felül kifejtette azt is, hogy minél agrárközpontúbb és földrajzilag kiszolgáltatottabb egy biztosító, annál sérülékenyebb a többi, jellemzõen a nagyobb nemzetközi versenytárshoz képest.