Több száz munkavállalójától szabadulna meg az Aviva
2012.08.24
Az Aviva figyelmeztetett, hogy több mint 800 munkahelyet készül megszûntetni az Egyesült Királyságban, az új elnök költségcsökkentési tervének megfelelõen.

A tervezett létszámleépítés, amit a szakszervezeti vezetõk „elfogadhatatlannak” neveztek, vélhetõen mind az élet-, mind a nem-életbiztosítási vonalat érinti majd. Az Aviva mintegy 70 központtal rendelkezik az Egyesült Királyságban.

A létszámcsökkentés annak a stratégiai felülvizsgálatnak a részét képezi, melyet a nemrégiben kinevezett új ügyvezetõ elnök, John McFarlane jelentett be, hogy helyreállítsa a biztosítótársaság mérlegét, és lökést adjon a meglehetõsen irányba haladó részvényárfolyamnak.

McFarlane több mint 400 millió fontnyi költségmegtakarítást szeretne elérni, fõként a bérjellegû kiadásokon, amely több ezer munkahelyet veszélyeztet globálisan, vezetõi szinteket is érintve.

A csoport már az elõzõ vezetés alatt is szüntetett meg pozíciókat, többek között az Aviva Investors alapkezelõi között, azonban várhatóan ennek üteme fel fog gyorsulni a közeljövõben az Egyesült Királyságban, ami fõként a középvezetõket veszélyezteti. Az Aviva 18 500 brit dolgozóját csütörtökön tájékoztatták a tervekrõl.

Bár az Aviva Észak-Amerikában és a kontinentális Európában is meghatározó szereplõnek számít, a hazai üzlet járul hozzá leginkább a csoport nyereségéhez. Az elsõ félév mûködési eredménye a nem életbiztosítási vonalon, az Egyesült Királyságban és Írországban 280 millióról 234 millió fontra csökkent, míg az életbiztosítási ágazat eredménye 2%-kal javult.

A költségcsökkentés mellett McFarlane a csoport számos eszközétõl is megválna, többek között az amerikai életbiztosítási vállalatától.