Az elmúlt ötven év legnagyobb aszálya: a biztosítókat is érzékenyen érinti
2012.08.28
A biztosítási szektor eddigi legsúlyosabb mezõgazdasági veszteségeit éli meg, mivel az Egyesült Államok több milliárd dolláros szójabab- és kukoricatermését az elmúlt 50 év legnagyobb aszálya sújtja.

A gabonabiztosításnak köszönhetõen a termelõk veszteségének egy része megtérül, továbbá az USA kormánya kockázati viszontbiztosítást is nyújt a cégeknek, ezen felül a gazdálkodók által kötött magánbiztosítás díjához is hozzájárul.

Az illinoisi egyetem agrárgazdasági szakértõinek számításai szerint az aszály okozta kárkifizetések összege idén elérheti a 30 milliárd dollárt, ezzel mintegy 18 milliárd dollár biztosítási veszteséget okozva a társaságok számára. Ebbõl a kormány körülbelül 14 milliárd dollárt átvállal, a magánbiztosítói szektor vesztesége pedig 4 milliárd dollár lesz, ami alacsonyabb, mint a Standard & Poor korábbi, 5 milliárdos becslése.

A Morgan Stanley egyik biztosítási elemzõje szerint az idei aszály katasztrofális károkat okoz, sõt valószínûleg ez lesz a legnagyobb gabonaveszteség az amerikai történelemben.

Az Ace 268 millió dollárra becsli a károkat, ha az aszály tetõpontjára hág, míg a Munich Re, a világvezetõ viszontbiztosítója 160 millió dollárra teszi a költségeket.

Az Everest Re Group elnöke a társaság befektetõinek nemrégiben például azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb „ellenszélet” a vállalat biztosítási eredménye szempontjából mezõgazdaság kérdése jelenti.

A Moody’s hitelminõsítõ intézet szerint a mezõgazdasági károknak leginkább kitett biztosítók a közé tartozik a QBE, az American Financial, a Rural Community, a Wells Fargo egyes vállalatai, a Fireman’s Fund és az Allianz egyes vállalatai. Az intézet figyelmeztetett, hogy a kisebb biztosítók - mint a Rural Community, a Farmers Mutual - , melyek elsõsorban mezõgazdasági biztosításokkal foglalkoznak, illetve károknak súlyosabban kitett területekre összpontosítanak, jóval sebezhetõbbek, mint a nagyobb, jobban diverzifikált versenytársaik.

Mezõgazdasági szakértõk szerint a gabonaveszteség mértéke pontosan csak a negyedik negyedévben fog kiderülni, miután a farmerek befejezték az aratást, a kárbejelentéseket pedig kivizsgálták. Az amerikai meteorológiai szolgálat jelentései szerint az aszály az összes kukoricaföld 87 százalékát, a szójaültetvényeknek pedig 85 százalékát sújtotta.

A magán terménybiztosítók már megkezdték saját veszteségeik felmérését, néhány vállalat pedig ennek megfelelõen csökkentette jövõ évi profitcéljait.

A sokmilliárdos mezõgazdasági kár igen rosszkor jön az amerikai kormánynak, hiszen jogalkotók most tervezik az új Mezõgazdasági Törvény (Farm Bill) bevezetését, melyet 5 évente újra el kell fogadni.

A konzervatív felfogású költségvetési szakemberek már hónapokkal korábban kijelentették, hogy vissza kell fogni a gabona-biztosítói programot, amely már az 1930-as gazdasági világválság óta érvényben van. Az aszály azonban megváltoztatta a politikai számításokat, így jelenleg a legtöbb jogalkotó a program további kiterjesztését szorgalmazza.