A fiatalok harmada bevallottan figyelmetlen vezetés közben
2012.08.30
Habár egyre többen tisztában vannak a vezetés közbeni figyelemelterelõ tényezõk veszélyességével, sokan - fõleg a tinédzserek - nem igazán ültetik át ezt a tudást a gyakorlatba.

A tizenévesek harmada annak ellenére smsezik vezetés közben, hogy társait óva inti ettõl.

Az elmúlt kilenc hónapot vizsgáló felmérések szerint – azt követõen, hogy az USA Nemzeti Közlekedés Biztonsági Felügyelete (NTSB) országosan betiltotta a vezetés közbeni smsezést – a tinédzserek legtöbbje bevallotta, hogy a veszélyek ismeretében is rendre megszegi a törvényt.

A State Farm és a Harris Interactive közös felmérésébõl kiderült, hogy a megkérdezettek 34 százaléka smsezett már vezetés közben.

Tény, hogy a tinédzserek jogosítványuk megszerzését követõen vannak leginkább kitéve az utak veszélyeinek, és hiába vannak tisztában a vezetés közbeni figyelemelterelõ mûveletek veszélyességével és hívják fel erre ismerõseik figyelmét is, õk maguk mégis gyakorolják azokat.

A felmérések alapján kiderül, hogy csaknem 78 százalékos az aránya azoknak, akik utasként felemelték szavukat, ha a sofõr smsezett a volán mögött. Az a 16 százalék, aki állítása szerint nem szólt rá a sofõrre, zömében úgy érezte, hogy a sofõr képes kontrollálni a gépjármûvet.

Összességében tehát habár az ismeretek és a tudatosság növekvõ tendenciát mutatnak és a legtöbben tisztában vannak a veszélyekkel, a tinédzserek harmada mégis vállalja a kockázatot.