Mûholdról figyelik az árvizeket
2012.09.11
Az európai biztosítási iparág számára katasztrófa-biztosítási adatokat szolgáltató független szervezet, a zürichi székhelyû Perils bejelentette, hogy a jövõben mûhold alapú, árvizekkel kapcsolatos adatokat is szolgáltat a nagyobb árvízi események alatt és után, együttmûködésben az európai biztosítási szakmával és az Európai Ûrügynökséggel (ESA).

A projekt lehetõvé teszi a szektor szereplõi számára, hogy mûholdas árvízi adatokat töltsenek le a Perils weboldaláról, melyet azonnali árvízi hatásvizsgálatok lefolytatásához tudnak használni.

Az ávíz lábnyomok megkönnyítik a biztosított árvízi kockázatok megértését is, ezáltal segítik az árvíz elleni biztosítási megoldások palettájának szélesítését – közölte a Perils.

A projektet az Allianz, az Eqecat, az ESA, a Guy Carpenter, a Munich Re, a Perils, a SERTIT, a Swiss Re, a Vista és a Willis is támogatja, mûholdas, földmegfigyelõ szolgáltatókkal és biztosítókkal együttmûködésben.

Bár mûholdas felvételekhez már korábban is hozzá lehetett férni, ez az elsõ alkalom, hogy biztosítók is hozzáférhetnek olyan sztenderdizált mûholdas képekhez, melyek jobban megfelelnek speciális igényeiknek – közölte a szervezet.

Az árvízi események súlyosságától és idõtartamától függõen, akár napi rendszerességgel is elérhetõek lesznek a nagy felbontású árvízi mûholdképek, megkönnyítve a káresemények lehetséges hatásainak azonnali elemzését.

Ezen felül, az árvizeket követõen egy térkép mutatja majd, hogy az adott árvíz teljes élettartama alatt hol és mikor okozta a legnagyobb károkat. A Perils egy kezdeti, 12 hónapos próbaidõ alatt minden érdekelt fél számára ingyenesen rendelkezésre bocsátja az árvízi mûholdas adatokat.