Döntött a bíróság: a transzszexuális biztosítottak is jogosultak mellnagyobbításra
2012.09.14
A német bíróság nemrégiben azt a döntést hozta, hogy a transzszexuálisak is igényelhetnek térítést biztosítójuktól mellnagyobbító mûtétükhöz, amennyiben a hormonterápia nem jár náluk sikerrel.

Kassel szövetségi társadalombiztosítási bírósága (Bundessozialgericht) megállapította, hogy a transzszexuálisak is kaphatnak implantátumot, amennyiben új mellük mérete nem éri el az A-kosár méretet – adta hírül az Agence France-Presse hírügynökség.

„A transzszexuális biztosítottak biztosítójuktól kártérítést igényelhetnek olyan kezelésekhez, amelyek lehetõvé teszik számukra nemük megváltoztatását, így akár az egészséges szerveket érintõ sebészeti beavatkozásokhoz is, melyek célja lelki szenvedésük minimalizálása, illetve a kívánt másik nem megjelenéséhez való közelítés” – olvasható a bírósági döntésben.

A bíróság egy 62 éves biztosított esetében döntött, akinek az egészségügyi biztosítója fizette a hormonkezeléseket, azonban melle nem nõtt meg kellõ mértékben. A biztosító ezek után elutasította a plasztikai mûtét költségeinek megtérítését. A vizsgált második esetnél a biztosító fizette az ügyfél hormonkezeléseit és arcmûtéteit, valamint két további hangszalag mûtétet, továbbá a nemváltó mûtétet is jóváhagyta, melyen a beteg még nem esett át. A mellnagyobbítási kérelmet azonban elutasították, mondván, a hormonális változások a nemi mûtétbõl eredhetnek, amely késõbb akár még mellnövekedést is eredményezhet.

A bíróság mindkét esetben elutasította a biztosítótársaság érvelését azzal, hogy amennyiben a páciens mellmérete nem éri el az A kosárméretet, úgy az nem tekinthetõ nõi mellméretnek.