Bernardino értetlenül áll a biztosítók félelmei elõtt
2012.09.14
Gabriel Bernardino, az európai biztosítási és nyugdíjfelügyelõ hatóság, az EIOPA elnöke elutasította az európai biztosítótársaságok tõkekövetelményeire vonatkozó Szolvencia II szabályok folyamatban lévõ vitáját, miszerint azok sértenék a biztosítótársaságok üzleti feltételeit.

Egy Bécsben tartott sajtótájékoztatón az EIOPA elnöke rámutatott, hogy minden biztosítótársaság szabadon választhatja saját belsõ modelljét a tõkekövetelmények megállapításához. „A Szolvencia II keretében számos lehetõség létezik arra, hogy – felügyelet mellett - mindenki a saját számításait használja” – fogalmazott Bernardino.

Arra is rámutatott, hogy a standard modell esetében egyszerûsítésekre volt szükség, amely természetesen az európai átlagra lett kalibrálva, és ezért nem felel meg minden vállalat egyedi igényeinek.

Azt mondta, meg van gyõzõdve róla, hogy minden vállalat képes úgy kalibrálni kockázatértékelését a saját modelljén belül, hogy az jobban illeszkedjen saját kockázati struktúrájához. Arra a kérdésre, hogy a Szolvencia II keretében növekszik-e a volatilitás, az EIOPA elnöke azt mondta, „nem a Szolvencia II keretében, hanem a piacon növekszik a volatilitás”. Hangsúlyozta, hogy mind a biztosítási, mind a nyugdíj ágazat esetében „nagyobb realitásra” van szükség a kockázatértékelés terén. „Az a kockázatértékelés, amely nem fedi le a piaci valóságot, nem ad választ az egyértelmûen fenntarthatatlan rendszerekre, sõt segít megõrizni azokat.” – fogalmazott Bernardino.

Bernardino azt is megismételte, hogy nincs szó „copy-paste gyakorlatról” nyugdíjalapokra vonatkozó Szolvencia II keretszabályok esetében, de elismerte, hogy „egyes elem” esetében valóban fontolóra vették azok alkalmazhatóságát. Ilyen például a biztosítási intézetekre vonatkozó mennyiségi követelmények meghatározásakor a teljes körû mérlegfõösszeg-megközelítés (HBS), melyet a nyugdíjalapok legelsõ mennyiségi hatástanulmányakor idén õsszel meg fognak vizsgálni. Pontos dátumot azonban nem tudott mondani Bernardino. „A HBS releváns eszköze lehet annak, hogy a nyugdíjalapok fizetõképességérõl valósabb képet kapjunk” – fogalmazott az elnök.

A Szolvencia II implementációjáról Bernardino megjegyezte, hogy véleménye szerint 2014 januárja „továbbra is lehetséges” céldátum. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy egy átmeneti idõszakra szükség lenne a különbözõ biztosítók, továbbá a nyugdíjalapokra vonatkozó új elõírások teljesítéséhez.