Ace: nõnek a nemzetközi üzleti félelmek
2012.09.17
Az európai vállalatok fele szerint a nemzetközi üzletkötés az elmúlt öt évben egyre kockázatosabbá vált.

Az Ace legfrissebb felmérése szerint a vállalatok exportjával kapcsolatban felmerülõ kockázati tényezõk egyre nagyobb aggodalomra adnak okot.

A világ egyik vezetõ vagyonbiztosítója szerint az európai vállalatok 95 százaléka jobban aggódik a multinacionális és az exportot érintõ rizikófaktorok miatt az elmúlt öt évben, 52 százalékuk pedig – szintén ezt az idõszakot tekintve - úgy gondolja, hogy a nemzetközi üzletkötés vált igen kockázatossá.

Az Ace állítása alapján ennek legfõbb okai a következõk: a természeti katasztrófák gyakorisága és a fennálló pénzügyi krízis, a tengerentúli üzleti kapcsolatoktól és kereslettõl való fokozódó függés, továbbá a nemzetközi terrorista akciók.

Az európai cégek fele úgy érzi, nincs felkészülve a multinacionális és exportot érintõ kockázatkezelésre, sokuk szerint pedig a multinacionális részleg az, ami különösen ki van téve a vállalati vezetõk felelõsségi kockázatának.

A félelmek ellenére a felmérés azt mutatja, hogy az európai cégek fele rendelkezik mûködõképes multinacionális biztosítási programmal, 13 százalékuk szerint pedig ez a program ki is szolgálja igényeiket.

Az Ace multinacionális részlegének európai vezetõje, Clive Hasset szerint a globális gazdasági válság kezdete óta számos cég fektet nagyobb hangsúlyt tengerentúli jövedelmének növelésére, miközben - ezzel egy idõben - a globális szabályozási és comliance környezet is jelentõsen átalakult. „Emiatt talán nem meglepõ, hogy tíz brit vállalatból négy felkészületlennek érzi magát a multinacionális kockázatkezelést tekintve.”

Hasset hozzátette, hogy a cégek 78 százaléka szerint szignifikáns hiányosságok vannak a multinacionális biztosítói szektor mûködésében. „Miközben az adózási-, a szabályzási és jogi elõírások országról országra változnak, a globálisan gondolkodó cégek számára kiemelten fontossá vált, hogy megfelelõ biztosítói partnert találjon, akivel közösen átfogó, transzparens és minden félnek megfelelõ multinacionális biztosítói programot képes kidolgozni.”