Egyedül Romániában nõttek nagyobb mértékben a munkaerõköltségek, mint hazánkban
2012.09.17
Az idei második negyedévben mintegy 1,6%-kal emelkedett az eurózónabeli országokban az átlagos órabér, az elsõ negyedévben mért 1,5%-os növekedést követõen. Az EU27 átlagát tekintve az emelkedés 1,8% volt az elõzõ év hasonló idõszakához képest.

A munkaerõ-költségek két legfontosabb összetevõje a bérek és kifizetések és a nem bérjellegû kiadások. Az euróövezetben a bérek és fizetések 1,7%-kal, a béren kívüli komponensek 1,2%-kal emelkedtek az idei második negyedévben. Az EU 27 tagállamát tekintve az emelkedés rendre 1,9% és 1,4% volt ugyanezen idõszak alatt – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által publikált adatokból.

Az üzleti szférát érintõ óránkénti munkaerõköltségek eurózónában mintegy 2%-kal, az EU 27 tagállamát tekintve 2,3%-kal emelkedtek a negyedév során. Gazdasági tevékenység szerinti bontásban az EU egészét tekintve az ipari termelésbeli órabérek 2,6%-kal, az építõiparban 2,3%-kal, a szolgáltatások területén 2,2%-kal nõttek az órabérek 2011 második negyedévéhez képest.

Tagállamok szerinti bontásban az egy munkaórára jutó munkaerõköltségek a legnagyobb mértékben Romániában (+7,1%) emelkedtek, ezt követõen Finnországban (4,9%), Bulgáriában és Lettországban (mindkettõ +4,8%). A legkisebb munkaerõköltség emelkedést Írországban (+0,4%), Spanyolországban és Hollandiában (egyaránt 0,5%) könyvelték el.


Amennyiben csak az üzleti szférát tekintjük, úgy a legmagasabb munkaerõköltség emelkedés Romániában (7,3%), illetve hazánkban (6,3%) következett be, a legalacsonyabb pedig Hollandiában (+0,3%). A közszférát tekintve a sorrend a következõ: Románia (6,1%), Cseh Köztársaság (5,3%), míg a legnagyobb csökkenés Portugáliában (-5,9%) és az Egyesült Királyságban (-1,1%) következett be.