Mianmar is megnyitja biztosítói piacát a külföldiek elõtt
2012.09.18
2015-re Mianmar megnyitja biztosítói szektorának kapuit a külföldi befektetõk elõtt, miután a helyi magánbiztosítók is sikeresen megalakultak – közölte egy kormánytisztviselõ a Reuters-szel.

A Reuters Maung Maung Thein-tõl, Miammar pénzügyminiszter-helyettesétõl vett idézete szerint esélyt akarnak adni a helyi cégeknek, hogy tapasztalatot szerezzenek a biztosítói piacon, ezután pedig – 2015 fele - utat nyitnak a külföldi befektetõk elõtt is.

Mianmar (az egykori Burma) 60 milliós népességgel rendelkezõ ország, és az IMF becslései szerint 6 százalékos GDP-növekedést fog felmutatni az elkövetkezõ öt évben.

Az európai biztosítótársaságok eleinte valószínûleg óvakodnak majd az országtól, mint potenciális piactól, a japán cégek azonban érdekeltek lehetnek – mondta Jeffrey Liew, a Fitch Ratings ázsiai és csendes-óceáni régióért felelõs vezetõje a Reutersnek. „Látható, hogy olyan biztosítók vonulnak ki kevésbé domináns piacaikról, mint az Aviva. Az európai biztosítók még mindig komoly államkötvény kitettségekkel rendelkeznek saját piacaikon, így szükségszerûen meg kell õrizniük tõkéjüket – tette hozzá Liew.

A japánok agresszívabbak lehetnek Mianmar piacán: jelenleg is Dél-Kelet-Ázsia, Indonézia felé terjeszkednek, de az is egyértelmû, hogy míg a külföldi biztosítók megkaphatják ugyan a szükséges engedélyeket, de továbbra is elõvigyázatosak maradnak, hiszen egy viszonylag bizonytalan piacról van szó.

Mianmarban, mielõtt a korábbi katonai vezetés erõteljes államosításba kezdett 1963-ban, több mint 70 helyi és külföldi biztosító vállalat mûködött. Azóta kizárólag az állami tulajdonban levõ Mianmar Insurance Enterprise foglalkozott biztosítási ügyekkel. Az állami cég dollárban 28 milliónyi díjbevételt generált a Reuters értesülései szerint, az adatok forrását azonban nem tárta fel.