Fenntartható városi közlekedés: a lakosságot is meghallgatja a Parlament
2012.09.18
Európa kisebb és nagyobb városainak százai vesznek részt a 2012. szeptember 16–22. között 11. alkalommal megrendezésre kerülõ Európai Mobilitási Hét lebonyolításában. Az érdeklõdõknek lehetõsége van bekapcsolódni olyan programokba, amelyek célja az alternatív közlekedési módok népszerûsítése és a személygépkocsi-használat csökkentésének elõmozdítása.

Az idei év „Mozdulj a jó irányba” jelmondatával a hangsúlyt egyrészt a fenntartható városi mobilitási tervek iránti figyelemfelkeltésre irányítja, másrészt az eseménysorozat kiemelt kérdésére, hogy miként lehetne még hatékonyabban bevonni a lakosságot és a helyi érdekelt feleket a tervezés folyamatába.

Janez Potoènik, európai környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „A fenntartható városi mobilitás megteremtése a közlekedésfejlesztés, a környezetminõség és a társadalmi méltányosság közötti egyensúly kulcsa. Jobb tervezéssel hozzásegíthetjük a városokat ahhoz, hogy kihasználják a megnövekedett mobilitásban rejlõ elõnyöket, miközben javul a levegõ minõsége, csökken a kibocsátás és a zajterhelés, valamint nem utolsósorban egészségesebb városi környezet születik. A fenntartható és hatékony közlekedési rendszer felé történõ átmenet révén egyszerre lehet ösztönözni a mobilitást, visszaszorítani a környezetszennyezést és javítani az életminõséget. Tehát, elõre!”

„Csak akkor tudunk eredményesen fellépni a városaink szükségszerû tisztábbá és biztonságosabbá tétele jelentette kihívással szemben, ha megtaláljuk a mindennapi közlekedési igények megfelelõ egyensúlyát. A torlódások, a forgalommal járó zaj és szennyezés próbára teszik az embert, és bár emellett tisztában vagyunk a közúti balesetek kockázatával is, sok esetben a tenni akarás nem elegendõ a fenntartható mobilitás megteremtéséhez. Ezért támogatja az Európai Mobilitási Hét a gyalogos területek és a kerékpárutak kialakítását és a tömegközlekedés fejlesztését, miközben megpróbálja közelebb hozni egymáshoz a helyi közösségeket is. Arra kérünk minden települést és várost, csatlakozzon a kezdeményezéshez, hogy együttes erõvel keressük a legmegfelelõbb tömegközlekedési módok, a közös használatú útfelületek és a gördülékeny mobilitás felé vezetõ utat.” – tette hozzá Siim Kallas alelnök.

Potoènik biztos az Európai Mobilitási Hetet hivatalosan 2012. szeptember 18-án, az Európai Parlament szomszédságában megrendezésre kerülõ „Fenntartható kétkerekûek” névre keresztelt esemény keretében nyitja meg. Ezt követõen az Európai Parlament közlekedési bizottsága délután meghallgatást tart, ahol a városok vezetõsége és a lakosság megvitathatják a fenntartható városi mobilitással kapcsolatos nézeteiket.

Mozdulj a jó irányba

A motoros közlekedés városi területeken egyre erõteljesebben érezhetõ hatása nyomán ma már sok település belátja, hogy kizárólag ambiciózus stratégiát követve lehet harcba szállni a megnövekedett forgalom jelentette torlódások, a magasabb szintû kibocsátás és a közúti balesetek problematikájával. A tömegközlekedés fejlettségének szintén vannak társadalmi következményei, hiszen a lakó- és munkahely közötti ingázás hosszabb idõt vehet igénybe azok esetében, akik a lakbér szempontjából olcsóbb városrészeken laknak. Jótékony hatással lehet a települések és a városok gazdasági teljesítményére, és helyi szinten javíthatja az életminõséget, ha a fenntartható városi mobilitási tervek az üzleti szféra és a civil társadalom képviselõivel szorosan egyeztetve kerülnek kidolgozásra. Az Európai Mobilitási Hét konferenciák és nyilvános viták szervezésén, valamint új megoldások bemutatásán és tesztelésén keresztül biztosít segítséget e tervek kidolgozásához és továbbfejlesztéséhez. A rendezvénynek köszönhetõen a helyi hatóságok is lehetõséget kapnak a kerékpározás, a gyaloglás és a közösségi közlekedési módok elõmozdítását célzó intézkedéseik megismertetésére és népszerûsítésére.

A Mobilitási Hét díja

A Mobilitási Hét megrendezésében részt vevõ településeket és városokat arra ösztönözzük, hogy induljanak a 2012. évi Európai Mobilitási Hét díjáért. A díjat azon városok kapják, amelyekrõl úgy ítélik, hogy az adott év mottójához kapcsolódó tevékenységek minõsége, valamint a végrehajtott tartós intézkedések köre tekintetében õk szervezték a leginnovatívabb kampányt. Az Európai Mobilitási Hét 2011. évi díját az olaszországi Bologna nyerte. Bologna városának azzal sikerült meghódítania az Európai Mobilitási Hét zsûrijét, hogy nem csupán autómentes napot, hanem egész autómentes hétvégét szervezett. A megvalósult hosszú távú intézkedések között lehet megemlíteni az elektromos jármûvek feltöltésére szolgáló állomások kiépítését, valamint a város kerékpárút-hálózatának 130 km-re való kibõvítését célzó tervet. A gyõztes mögött dobogós helyezést ért el Zágráb (Horvátország) és Larnaka (Ciprus).

Elõzmények

Az elmúlt évtized során az Európai Mobilitási Hét támogatást nyújtott a városoknak ahhoz, hogy kellemesebb és egészségesebb környezetet hozzanak létre polgáraik számára – a rendezvénysorozat a forgalmi dugók csökkentésére, valamint a fenntartható és emberi erõvel hajtott közlekedési módok alkalmazására ösztönzött. A 2002-es legelsõ Mobilitási Hét óta a részt vevõ városok száma folyamatosan nõtt: 2011-ben a világ 2268 városa vett részt az eseményben. Az európai települések a www.mobilityweek.eu weboldalon írhatják alá az Európai Mobilitási Hétrõl szóló chartát, és ugyanitt tudják közzétenni a mobilitási hét programjait is.