Kárbejelentések a múltból: amikor még lovakkal találkoztak az autósok
2012.09.18
Az Aviva biztosító archivált gépjármû-biztosítási kárigény adatai egészen 1911-ig nyúlnak vissza, amikor még csak 89 ezer autó közlekedett az utakon. Ezekbõl az adatokból meglehetõsen szokatlan biztosítási kárigényekre is fény derült az elmúlt évtizedekbõl.

Annak ellenére, hogy a múltban jóval kevesebb autó közlekedett az utakon, a balesetek jóval gyakoribbak voltak: 1930-ban még minden 14. autó balesetet szenvedett, ma már csak minden 222. gépjármûre jut egy baleset.

1911-ben a lovak száma még 36-szorosa volt az autókénak, egy gazdálkodó akkoriban arról számolt be, hogy lova szörnyethalt, mikor szembetalálkozott egy autóval. Fél évszázaddal korábban, 1953-ban egy kos rohant neki egy szépen polírozott furgonnak, miután összetévesztette azt riválisával, teljesen tönkre téve a korábban érintetlen jármû fényezését.

Az USA-ban regisztrálták 1955-ben azt a kárbejelentést, ahol egy oroszlán mászott be az autó hátsó ülésére aludni, és csak akkor ébredt fel – és tette tönkre azonnal a jármû belsejét - mikor a sofõr beindította az autót.

Az autózás újdonsága is problémákhoz vezetett anno: egy 1938-ra datált kárbejelentés szerint a sofõr gyufa segítségével szerette volna ellenõrizni, hogy szivárog-e a tank.

Ma már a baleseti kárbejelentések ugyan ritkábban fordulnak elõ, azonban csalások annál gyakrabban: a brit biztosítók szövetsége, az ABI számadatai szerint 2011-ben több mint 45 ezer olyan kárbejelentés történt, melyek késõbb csalásnak bizonyultak.