Módosul a kgfb-törvény
2012.09.19
Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításával kapcsolatos elõterjesztések általános vitájával folytatták a képviselõk a tegnapi ülésnap vitasorozatát. Módosuhatl többek között a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításról (kgfb) szóló törvény is.

Pleschinger Gyula államtitkár expozéjában ismertette: az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításának célja az értékpapírok piaci bevezetésével kapcsolatos uniós jogharmonizáció, a befektetõk hatékonyabb kiszolgálása és a társaságok adminisztrációs terheinek csökkentése. Változik a tájékoztató összefoglalóra vonatkozó rendelkezés is, és bevezetik a kiemelt információ fogalmát. Ezekkel segíthetik a befektetõket abban, hogy hatékonyabban elemezzék az értékpapírokkal kapcsolatos kockázatokat.

Módosul a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításról (kgfb) szóló törvény is: a díjhirdetési rendszert módosítják, ha elfogadják a javaslatot, akkor évente többször is tehetnek a társaságok ajánlatot. Megváltozik a díjhirdetés módja is: nem két országos napilapban, hanem a biztosító honlapján, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) honlapján kell meghirdetni az árakat.

Az államtitkár szerint szükséges továbbá a biztosítási és az esélyegyenlõségi törvény módosítása is, fõszabályként tiltanák a nemi hovatartozás miatti különbségtételt a díjakban.

A PSZÁF-törvényben több rendelkezést pontosítanának, a külföldi székhelyû cégekrõl szóló szabályokat pedig egyértelmûsítenék - tette hozzá az államtitkár.

Ertsey Katalin (LMP) szerint nem lenne jó, ha a biztosítók nem vehetnék figyelembe, hogy a nõk tovább élnek, vagy azt, hogy biztonságosabban vezetnek; nem szabad a nemi esélyegyenlõségre hivatkozni ebben az esetben.

A PSZÁF-törvény módosításával kapcsolatban azt mondta, a jogalkotás most éri be az életet, a változások lassan érkeznek és nem elég erõsek. Úgy vélte, hogy a hiteltermékeket is összehasonlíthatóvá kellene tenni.