Kínos helyzetben az Európai Bizottság: képtelenek dönteni a biztosítók tõkeszabályozásáról
2012.09.21
Az Európai Unió ismét elhalaszthatja a biztosítókra vonatkozó új, szigorú tõkeszabályok bevezetését a tagországok között zajló vita miatt.

Michel Barnier, az EU belsõ piacokért felelõs biztosa javasolta a Szolvencia II keretszabályozás bevezetésének egy évvel történõ eltolását – közölte egy, a szabályok tárgyalásán résztvevõ forrás a Reuters hírügynökséggel.

A biztos szóvivõje azt mondta, hogy 2013. márciusára már kiírtak egy hatásvizsgálatot a szabálytervezettel kapcsolatban, azonban egyelõre túl korai lenne még megmondani, hogy a 2014 januári életbelépési dátumot el kell-e halasztani.

„Ezeket a kérdéseket az elkövetkezõ hetekben tisztázni kell a Parlamenttel és a Tanáccsal. A biztos felvázolt egy lehetséges forgatókönyvet, mivel szerinte hasznos lenne a tárgyalások folytatása.” – fogalmazott a szóvivõ egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az újabb késleltetés azonban továbbra is bizonytalanságban tartaná az ágazatot a tõkekövetelmények jövõjét illetõen, habár a vezetõ európai biztosítók szerint is jobb lenne elhalasztani az új szabályok bevezetését, mint hogy olyan szabályok kerüljenek bevezetésre, melyeket késõbb módosítani kell.

„Amennyiben ez a hír megerõsítésre kerül, az újabb egy év biztosan elegendõ lenne minden érintett félnek, hogy alaposan végiggondoljanak egy sor fontos, de még mindig nyitott kérdést.” – mondta a Reutersnek, a német Talanx biztosító pénzügyi vezetõje, Immo Querner.

A Szolvencia II szabályrendszer bevezetése, mely már 10 éve elõkészület alatt áll, azért kerül folyamatosan felfüggesztésre, mert nem sikerül a feleknek dûlõre jutni a hosszú távú életbiztosítási szerzõdésekre vonatkozó tõketartalékok kiszámítási módjáról.

Az európai kormányok igyekeznek elkerülni az olyan szigorú követelmények felállítását, melyek még drágábbá tennék a nyugdíjcélú termékeket, ezért különbözõ számítási módszereket részesítenek elõnyben attól függõen, hogy az adott iparágak milyen üzleti modellt követnek, amely mára patthelyzetet idézett elõ a Szolvencia II végleges tervezetének tárgyalásán.

„Üdvözöljük a szabályrendszer bevezetésének elhalasztását, mivel ez lehetõvé teszi számunkra, hogy megoldást találjunk a még mindig nyitott kérdésekre, továbbá tesztelni tudjuk a Szolvencia II hatását azelõtt, hogy az irányelv véglegesítésre kerülne.” – nyilatkozta Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz.

Ugyanakkor a Szolvencia II ismételt elhalasztása politikailag kínos lenne a Bizottság számára, mivel globális viszonyítási alapot szeretnének létrehozni az új szabályokkal az egyéb országok számára. A pán-európai biztosítási szövetség, az Insurance Europe nem kívánt nyilatkozni az ügy kapcsán.