Államosított belga bank: Kína nemzetközi bírósághoz fordult
2012.09.26
A Világbank égisze alatt mûködõ Befektetési Vitákat Rendezõ Nemzetközi Központhoz (International Center for Settlement of Investment Disputes - IDSID) fordult a második legnagyobb kínai biztosító, a Ping An a belga állammal, a Fortis bank 2008-as csõdje miatt kialakult vitája kapcsán - idézi a Financial Times kedden megjelent cikkét az MTI.

A kínai társaság a pénzintézet 2008-as összeomlásakor és államosításakor mintegy 24 milliárd jüanos, hozzávetõleg 830 milliárd forintos befektetésének csaknem egészét kénytelen volt veszteségként leírni - ismerteti a tekintélyes gazdasági lap a vita hátterét.

Az újság kiemeli, hogy ez volt az egyik legnagyobb veszteség, amelyet kínai vállalat a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság miatt kénytelen volt elkönyvelni, és amely miatt a kínai befektetõk azóta is vonakodnak európai pénzintézeti papírok vásárlásától.

A Financial Times cikke szerint a Ping An 2009 óta áll vitában a belga állammal, amikor az államosított pénzintézetet Brüsszel eladta a francia BNP Paribas csoportnak. A Fortisban 5 százalékos részesedéssel bíró Ping An ellenezte a bank eladását - hangsúlyozza a lap.

\"Az a mód, ahogyan a Fortist és vagyonát államosították, az üzletvezetés alapvetõ elveibe ütközik, és sérti a részvényesek jogi érdekeit\" - tudatta a kínai biztosító társaság még a vita kezdetén. A cég a kínai kormányon keresztül is nyomást gyakorolt, hogy fizessenek a veszteség után kártérítést, ismerteti a lap, amely egyúttal úgy értékeli, hogy a Peking és Brüsszel közötti egyeztetések nyilvánvalóan zátonyra futottak, ezért fordult a kínai cég a nemzetközi döntõbírósághoz. A Financial Times írása szerint a belga kormány egyelõre nem kapott hivatalos értesítést a kínai beadványról, ezért nem is reagált az ügyre.

Az újság ismerteti, hogy a Fortis piacvezetõ bank és biztosító volt a Benelux-államokban, 4 évvel ezelõtti összeomlásakor és államosításakor pedig minden befektetõ átlagosan 90 százalékos veszteséget volt kénytelenek elkönyvelni.