2012 legolcsóbb autói - itt a lista
2012.09.26
Rengeteg adatot kell átböngészni ahhoz, hogy megtaláljuk a tíz legolcsóbb autót. Ha tudni akarjuk, mennyibe kerül valójában egy gépjármû birtoklása, jóval a vételi áron túl kell vizsgálódnunk.

Az Edmund.com az ún. „True Cost to Own” kalkulátorát használta a legolcsóbb autók top 10-es listájának összeállításához, melyhez minden új autó birtoklással együtt járó költséget beleszámolt, úgy mint amortizáció, hitelköltség, biztosítói díjak, üzemanyag, fenntartás, szervízelés, adózás költségei. A felmérést végzõk úgy becsülték, hogy az autók kb. 24 ezer kilométert fognak megtenni évente, öt éven keresztül. A listán szereplõ autók 2012 júliusából származnak.

A finanszírozási költségek, a biztosítási díjak és üzemanyagárak személyenként és földrajzi elhelyezkedéstõl függõen is eltérõek lehetnek, a True Cost to Own kalkulátora mindezeket figyelembe véve, a teljes öt éves használat költségét kiszámítja, egyes költségtételeket azonban nemzeti átlag szerint számol.

Kia Rio LX 5-ajtós

A 2012-ben újratervezett Kia Rio jóval stílusosabb, mint amit az ára elõrebocsát: 138 lóerõ, 1,6 literes fogyasztás, 4 hengeres motor. Annak ellenére, hogy alapszintû változatról van szó, az LX légkondicionálóval, fedélzeti számítógéppel, 60/40 arányban dönthetõ hátsó üléssel és 4 hangszórós audiorendszerrel, mûholdas rádióval, CD lejátszóval, iPod interfésszel felszerelt.

Toyota Prius C One

Márka a márkában: a Toyota Pirus C One-ja a Prius sorozat tagja, a legolcsóbb autók között a legkisebb. Beépített hibrid rendszere is kisebb, mint a többi Priusnak: 1,5 literes, 4 hengeres és elektromos motorja együttesen 99 lóerõre képes. A felszereltségei közé tartozik a CD-lejátszó, az Ipod interface, teleszkópos kormány.

Honda Insight

A hibrid szegmens elindításában fontos szerepe volt, de a Priushoz képest kevésbé lett népszerû. A legolcsóbb hibridautó a piacon, alacsony fogyasztással. 1,3 literes benzinmotor és elektromos motorok kombinációja 98 lóerõt juttat az elsõ kerekekre.

Honda Civic DX Coupe

A Civic a mai napig az egyik legkompaktabb, legnépszerûbb autó, mely szinte minden felhasználónak, minden korosztályban megfelelõ lehet: 140 lóerõ, 1,8 literes, négy hengeres motor.

Ford Fiesta S Sedan


A Ford a Fiestával egy szuper, jól összerakott, megbízható, kompakt kisautót dobott a piacra, annak ellenére, hogy nem a legszebb és nem is a leggyorsabb a listán szereplõk közül. A listán szereplõ árba iPod interfész, teleszkópos kormány, 4 hengeres, 1,6 literes, 120 lóerõs motor tartozik bele.

Mitsubishi i-MIEV ES

A listán ez az egyetlen teljes mértékben elektromos autó, amely nem használ benzint. Éves üzemanyag-fogyasztása átlagosan 4000 dollárral kevesebb, mint a listán mögötte következõ autóé (Honda Insight.) 49 kilowattos elektromos motorja 66 lóerõre képes. Légkondicionálóval, négy hangszórós audiorendszerrel, CD lejátszóval felszerelt.

Mazda2 Sport

Nem ez a leggyorsabb kisautó a listáról, de könnyû kezelhetõségének hála, élmény vezetni: 100 lóerõ, 1,5 literes, négy hengeres motor. Habár többe kerül, mint sok másik autó a felsorolásból, ár-érték arányban kiváló és alacsonyak a biztosítási díjai is.

Nissan Versa 1.6 S Sedan


Árát tekintve ez az egyik legolcsóbb kocsi, ami azonban felszereltségét tekintve azonban alapmodellnek tekinthetõ. 109 lóerõ, 1,6 literes, négy hengeres motor, 5 sebességes, nem automata, audiorendszere pedig csak 2 hangszórós.

Scion IQ

Talán a legolcsóbb, de igen kicsi, a Fiat 500-nál is kisebb. 1,3 literes, négy hengeres motor, 94 lóerõ. Négy hangszórós audio rendszer, tágas hely az elsõ két ülésnél, CD lejtászó, iPod interfész.

2012 Smart fortwo pure coupe


5 éves intervallumban nézve a legolcsóbb autó, ami szóba jöhet – írja az Edmunds.com. Nagyon kicsi, városi autó, 70 lóerõs, 1 literes 3 hengeres motor, 5 sebesség.