Az idei nyár egyenlege: 4 milliárdnyi vagyon- és gépjármûkár
2012.10.01
A nyári hónapokban a Generali Biztosító több mint 4 milliárd forintnyi kárösszeget regisztrált a vagyon- és gépjármû-biztosítások területén. A vagyonkárok közel 3 milliárd forintra rúgtak, ebbõl csak a viharkárok 1,7 milliárd feletti összeget tettek ki, ez több mint 23 ezer esetet jelentett. A gépjármû-biztosításokra a Generali a három nyári hónap során összesen 1,2 milliárd kárt fizetett ki, ez 11 ezer casco és kgfb kárt jelent. A cégcsoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító pedig több mint 60 millió forintnyi kárbejelentést regisztrált a nyáron.

A nyári hónapokban az elmúlt évek során hozzászokhattunk az extrém idõjárási körülményekhez, melyek évrõl évre hatalmas pusztítást végeztek Magyarországon. Az idei év ebbõl a szempontból szerencsésebben alakult, ugyanakkor a Generali csupán a három nyári hónapban több mint 23 ezer esetet regisztrált, és az ehhez kapcsolódó kifizetések meghaladták az 1,7 milliárd forintot. A legtöbb kárbejelentés a nyár folyamán Budapestrõl érkezett, szám szerint 4 081, a második helyen Borsod-Abaúj-Zemplén megye található, közel 700 kárkifizetéssel, a harmadik helyen pedig Baranya szerepel 561 bejelentéssel. Bár idén szerencsére elkerülték Magyar-országot az igazán nagy viharok, azonban volt, hogy egy vidéki bútorház épületének teljes tetõszerkezetét letépte a viharos szél, a becsült kár itt 8 millió forint volt. A vagyonkárokat – melyeknek többnyire részét képezik a viharkárok is – vizsgálva a nyári hónapok során közel 3 milliárdos kárösszeget regisztrált a biztosító. Itt az elemi károk vezetnek, amelyek megközelítették a másfél milliárdos összeget, míg a második helyen a vezetékes vízhálózatok sérülésével összefüggõ kifizetések szerepeltek, közel 800 millió forintos összeggel.


Nem csak a vihar miatt nõhet jelentõsen a kárkifizetések száma, jól mutatja ezt az is, hogy az egyik energia-szolgáltatónál például egy „sima” géptörés – gázturbina meghibásodás – közel 400 millió forintos üzemi kárt okozott.


A gépjármû-biztosítások szempontjából sem volt eseménytelen a nyári periódus, hiszen több mint 3 ezer kgfb káreset mellett közel 8 ezer casco káresemény is történt ebben az idõszakban. Mindez a hozzávetõlegesen 11 ezer káreset 1,2 milliárd forintot is meghaladó kifizetést jelentett a Generali adatai alapján. A kártípusokat vizsgálva kiemelkednek az ütközések – másik gépjármûvel, illetve külsõ tárggyal – melyek az összes káreset több mint 90%-át adták több mint 9 ezer esettel. A nyári casco átlag kárkifizetések nagyságrendileg 200 ezer forint körül voltak.

Augusztusban a viharos szélben lesodródott egy gépjármû az autóútról, és frontálisan a villanyoszlopnak hajtott. Szerencsére nem sérült meg egyik utas sem súlyosabban, de a javításra közel 700 ezer forintot fizetett ki a Generali. Számos esetben a mélygarázsok beázása miatt keletkeztek több százezres károk, amit jellemzõen a hirtelen lezúduló nagy mennyiségû csapadék okoz. Az ilyen káresetek közül a legsúlyosabb megközelítette az 1 millió forintot.

Az utasbiztosításokat tekintve a Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító adatai a következõket mutatják a nyári hónapokban. A legnépszerûbb nyári célországokban felmerült károk közel 63 millió Ft-ot tesznek ki az EUB adatai alapján 2012-ben. Az elmúlt évek tapasztalatához hasonlóan a legtöbb kárbejelentés idén nyáron is Görögországból érkezett, érdekesség viszont, hogy a görögországi esetek száma nem csökkent – ahogy arra a görög adósságválság miatti bizonytalanságok, félelmek miatt számítani lehetett –, hanem növekedett, több mint 40 %-kal. Egyiptom estében ugyanakkor 40 %-kal kevesebb bejelentés érkezett, így feltételezhetõ, hogy a közbiztonságot is napi szinten bizonytalanná tevõ politikai helyzet jelentõsen visszavetette az utazási kedvet. A korábbiakhoz hasonló káradatok jellemezték Olaszországot, Horvátországot, Bulgáriát, Romániát és Ausztriát, amelyek – a biztosító adatai alapján – mindig a nyári utazások legjellemzõbb célországai közé tartoznak.

A szokványos balesetek mellett számos különlegesnek mondható esetet is megoldottak az EUB szakemberei a nyáron. Az Egyiptomba utazók közül nagyon sokan búvárkodtak, élvezettel használták ki a Vörös-tenger adta lehetõségeket, így a veszély így fokozottabb volt: egy 30-as éveiben járó fiatal férfi a merülés után a hajón rosszul lett, zsibbadt a karja, szédült. A mentõhajó beszállította a legközelebbi kórházba, ahol azonnal dekompressziós kezelésben részesült, de állapota nagyon súlyos volt, a légbuborékok miatt stroke alakult ki nála. Végül 4-5 nap múlva az utas állapota annyit javult, hogy – az ellátó kórház és az EUB-Assistance orvosai szerint is – mentõrepülõvel hazaszállíthatóvá vált. Ráadásul a magyarországi orvosi ellátás során további deko-kamrás kezelésre volt szükség, amelyet – mivel a társadalombiztosítás ilyen jellegû kezeléseket nem finanszíroz – szintén az EUB állt. Összességében több mint 11 millió forintba került a beteg teljes ellátása.