Felmérés a gyermekek életmódjáról: sajnos kevesen törõdnek egészségükkel
2012.10.03
Magyarország egészségügyi mutatói a legrosszabbak között vannak Európában. Hazánkban minden harmadik ember magas vérnyomástól szenved, a krónikus szívbetegek aránya 16%. E betegségek azonban megelõzhetõk, ha az ember odafigyel az egészségére, megfelelõen étkezik, rendszeresen sportol és szûrõvizsgálatokra jár. Az egészséges életmódot elkezdeni sosem késõ, de a legjobb, ha már gyermekkorban odafigyelünk rá. A Generali általános felmérést végzett a gyermekek életmódjára vonatkozóan, melybõl kiderül, hogy az általános iskolások 6%-a kihagyja a reggelit, míg a középiskolások 5%-a nem ebédel; tízbõl négy általános iskolás sportol tanítás után, ám a középiskolásoknak csak negyede; iskolakezdés elõtt pedig csak minden negyedik diákot viszik el a szülõk orvosi szûrõvizsgálatra.

A Generali kutatása részletesen foglalkozik a diákok étkezési szokásaival. A felmérésbõl kiderül, hogy otthon reggelizik az általános iskolások 70%-a, vacsoráját pedig 98%-uk fogyasztja otthon. A középiskolások 61%-a reggelizik még indulás elõtt, és 88%-uk ér haza vacsorára. Mindkét korosztály számára az uzsonna az az étkezés, ami a leggyakrabban kimarad: az általános iskolások 10%-a, a középiskolások 20%-a nem uzsonnázik. A diákok jellemzõen a tízóraijukat veszik büfében (a középiskolások körében több mint kétszer annyian, mint az általános iskolásoknál), de a középiskolások 7%-a az ebédjét is itt vásárolja.


A kutatásból kiderül az is, hogy az órarendbe épített tornaórákon kívül tízbõl négy általános iskolás jár valamilyen edzésre, míg a középiskolásoknak csupán egynegyede sportol tanítás után. Holott a sportolás gyerekkorban nemcsak a testi fejlõdés szempontjából elengedhetetlen, de a kiegyensúlyozott lelki fejlõdéshez is szükséges.

A felmérés arra is rámutat, hogy csupán a szülõk negyede szokta iskolakezdés elõtt szûrõvizsgálatokra vinni gyermekét. Leggyakrabban általános állapotfelmérésre mennek, ezt követi a fogászat, illetve a látás-, hallásvizsgálat.

A Generali a Biztonságért Alapítvány idén nyáron a Generali Egészségügyi Szûrõprogram keretében is felhívta a figyelmet az egészséges életmód és a betegségmegelõzés fontosságára. Az Alapítvány egy speciális szûrõbusszal járta az országot, melyen összesen több mint 2600 ingyenes szûrõvizsgálatot végeztek el a szakemberek. A program során súlyos egészségügyi problémákra hívták fel a figyelmet, valamint több komoly betegséget is kiszûrtek. A vizsgálatokon részt vevõknek azonban csak 9%-a volt 18 éven aluli.

„Sajnos általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége csak idõsebb korban kezd törõdni az egészségével, pedig a gyermekek esetében legalább olyan fontos lenne erre figyelni. A fejlõdésben lévõ szervezetnek ugyanúgy – ha nem jobban – szüksége van a napi ötszöri, minõségi étkezésre és a rendszeres testmozgásra. Ráadásul ez az az idõszak, amikor egy komolyabb betegség – ha nem észlelik és kezelik idõben – akár súlyos fejlõdési rendellenességet is okozhat, ezért ajánlott a rendszeres orvosi felügyelet, a szûrõvizsgálatokon való részvétel” – hangsúlyozta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

A Generali Egészségprogram kényelmes és professzionális keretek között biztosítja a szükséges orvosi ellátást és vizsgálatokat az egész családnak. A gyermekekre is kiterjeszthetõ szolgáltatás keretében korlátlanul rendelkezésére állnak minõségi szakrendelések, nem kell várakozni egy-egy diagnosztikai vizsgálatra, a nap 24 órájában rendelkezésre áll a Generali Egészségvonala, valamint gyors és minõségi ellátást nyújt.