Minden tízedik biztosító elbukna egy válságban
2011.07.05
Az európai biztosítók közel tíz százalékának nem lenne elegendõ tõkéje egy esetleges gazdasági válság - a részvényárfolyamok éles zuhanása, a kamatok csökkenése, vagy az ingatlanpiac összeomlása – esetén – közölte hétfõn az EIOPA.

Az európai biztosítási és foglalkoztatási nyugdíjhatóság (EIOPA), az unió egyik fontos pénzügyi felügyeleti szerve által elvégzett stresszteszt eredményei alapján 13 biztosító tõkeellátottsága nem felelne meg a Szolvencia II. szabályrendszer által megkövetelt szintnek, mely összesen 4,4 milliárd eurós tõkehiányt jelentene egy esetleges gazdasági válság bekövetkezése esetén – olvasható a Reuters cikkében.

A hatóság nem nevezte meg az érintett biztosítókat, hiszen a Szolvencia II. 2013-as bevezetése elõtt még számos változás állhat be, azt azonban megjegyezte, hogy a tõkehiány szektormérethez képesti szintje miatt az ágazat tõkeellátottsága általában megfelelõ.

A vizsgálat a biztosítók számára is hasznos információkat hordoz, hiszen ezáltal azonosítani tudják azokat a területeket, ahol nagyobb kockázatnak vannak kitéve – közölte az eredmények ismertetésekor a szervezet elnöke.

A teszt szerint a biztosítók magas kockázatú államkötvényekkel szembeni kitettsége ugyan kezelhetõ szintû, azonban egy esetleges sokk esetén további 2,5 milliárd eurós tõkehiány alakulhat ki.

A vizsgálatba 130 biztosító társaságot vontak be, ezek 27 uniós tagország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc biztosítási piacának 60 százalékát fedik le.

Az EIOPA másodszor végzett a biztosítók pénzügyi stabilitására, tõkeerejére vonatkozó felmérést a társaságok 2010-es pénzügyi mérlege alapján. A vizsgálat során különbözõ makroökonómiai szcenáriók mentén – normál, illetve magas inflációs környezet, visszaesõ gazdaság – vizsgálták az intézmények pénzügyi stabilitását.