2014 elõtt nem lép életbe a biztosítók új tõkekövetelménye
2012.10.17
Az Európai Parlament 2013 márciusára halasztotta az eredetileg most novemberre kitûzött, Omnibus II direktíva tárgyalását, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a Szolvencia II 2014 januárjában életbe lépjen – állítja a KPMG.

{{BANNER}}A KPMG biztosítási igazgatója, Janine Hawes szerint kevés iparági résztvevõt lepett meg ez a hír, nyugodtan kijelenthetõ tehát, hogy az ipar egésze már majdhogynem feladta a 2014-es céldátumot.

Nem volt különösebb ok a plenáris szavazás elhalasztására, valószínûleg a hosszú távú garanciákra vonatkozó különbözõ javaslatok hatásait értékelõ hatástanulmány eredményeire vár az Európai Parlament.

A hatástanulmány eredményei várhatóan még idén napvilágot látnak, ami azt jelenti, hogy a háromoldalú tárgyalások várhatóan nem folytatódnak tovább addig. Sajnos annak ellenére, hogy többen, köztük Gabriel Bernardino, ez EIOPA elnöke is sürgette a döntést, egyelõre semmilyen bejelentés nem történt, ami világossá tenné a folyamat várható idõzítését.

A kérdés most az, hogy milyen gyorsan fogják kiértékelni a hatástanulmány eredményeit, valamint hogy milyen gyorsan jut közös nevezõre a háromoldalú tárgyalási folyamat, miután az újraindul. Ennek megfelelõen az Európai Parlament plenáris szavazásának újonnan kitûzött dátuma is tovább csúszhat.

A Szolvencia II átültetésének és végrehajtásának céldátuma szintén módosításra szorulhat, amihez újabb direktívára lehet szükség. A legfõbb kérdés a KPMG szakértõje szerint inkább az, hogy egy, vagy két évvel csúszik-e a Szolvencia II végrehajtása.

Ezért a tanácsadó cég azt kéri, hogy hozzanak nyilvánosságra egy új indikatív ütemtervet, hogy a teljes biztosítási iparág számára egyértelmû legyen, hogy mikor lép hatályba az új rendszer, illetve hogy az addig szükséges folyamatokat menedzselni tudják.