Szárnyal az indonéz biztosítási piac!
2012.10.17
A Fitch Ratings friss jelentése szerint Indonézia élet- és nem életbiztosító piacának minõsítõi kilátásai stabilak, köszönhetõen a belföldi piac bõvülésének, a díjbevételek stabil növekedésének és a szabályozói követelmények megerõsödésének.

A Fitch stabil díjbevétel-növekedésre számít 2013-ban Indonéziában, amit a térség növekvõ gazdasága és piacai, a biztosítási penetráció alacsony szintje, továbbá az egyre növekvõ katasztrófa-tudatosság is alátámasztanak. Az ország biztosításkötések terén még mindig hátrányban van, a penetráció mindössze 1, 7 százalék, míg például az USA-ban 8,1 százalék, Angliában 11, 8 százalék, de a szomszédos Malajziában vagy Szingapúrban is 4 százalék felett van. Az indonéz biztosítási szektor 2012 elsõ felében 15,5 százalékkal nõtt díjbevételeit illetõen, amely 68,9 ezer milliárd indonéz rúpiára rúgott.

A Fitch szerint a fokozott szabályozási elõírások, mint például a minimális tõkekövetelmény megnövekedése (2012-re 70 milliárd rúpia, 2014-re pedig 100 milliárd rúpia), elõmozdíthatja a piac konszolidációját. A biztosító cégek száma várhatóan csökkenni fog, mivel a kisebb, gyengébb vállalatok az új tõkekövetelmények teljesítése érdekében egybeolvadnak a nagyokkal, ellenkezõ esetben kizárhatják õket a piacról. Hosszú távon ez elõsegítheti a biztosítók hatékonyabb kockázat- és tõkekezelését.

A külföldi tulajdonosok számában is emelkedés várható az indonéz piacon, amit elõsegít az érett piacokon - Amerikában, Japánban, Koreában - megfigyelhetõ lassuló növekedés, valamint az, hogy az országban a külföldi tulajdonhányadra vonatkozó limit 80 százalék, ami a többi ázsiai országhoz képest jóval magasabb.

Sajnos a biztosítási ágazat növekedését visszavetheti a intézmények korlátozott átláthatósága, valamint a kockázatkezelési hiányosságok. A Fitch ennek ellenére reméli, hogy a mûködési környezet fokozatosan megerõsítheti az újfajta szabályzási követelményeket, és elõsegítheti további külföldi befektetõk Indonézia iránti kíváncsiságát.

A stabil minõsítõi kilátásokat leronthatja, ha az országot sújtó természeti csapásokból eredõen váratlanul jelentõsen megemelkedne a biztosított károk nagysága. Az ország környezeti károknak való magas kitettsége tehát egyértelmûvé teszi a biztosítók megfelelõ kockázatkezelésének fontosságát.

A gazdasági lassulás - amit a Fitch jelen helyzetben nem tart valószínûnek - szintén visszavethetné az indonéz biztosítói piac növekedését. Szintén negatív irányban befolyásolhatná az indonéz biztosítók minõsítését, ha az eurózóna válsága nyomán leromlanának befektetési kilátásaik – figyelmeztetett a Fitch.