Tippek és trükkök: így elõzd meg a betörést!
2012.10.18
Az elmúlt két évben a Groupama Garancia Biztosítóhoz beérkezett betöréses kár okozta bejelentések száma meghaladta az ötezer-háromszázat, így a hatodik leggyakoribb káreset volt a Biztosító elemzései szerint. Lakásbiztosításunkkal elkerülhetjük a betörés utáni komolyabb anyagi megterhelést, néhány apró trükkel azonban talán meg is elõzhetjük azt.

A biztosítótársaság kárszakértõinek tapasztalatai szerint az alábbi figyelemmel akár betörést is megelõzhetünk:

  • A megelõzésben a legfontosabb a nyílászárok, és az üvegfelületek védelme. Az erõs és jó minõségû nyílászárók, zárak elriasztják a betörõket, akik inkább továbbállnak, könnyebb célpontot keresve maguknak.
  • A bejárati ajtó védelmét növelhetjük több zár felszerelésével, hevederzárral, ráccsal, vagy választhatunk biztonsági ajtót. Ajtónkat érdemes legalább két biztonsági zárral felszerelni.
  • Mozgásérzékelõt is kitehetünk a bejárati ajtókhoz, a kertbe, mivel ez a lámpa, mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol. Ez egyrészt elbizonytalanítja a betörõket, másrészt a szomszédok is felfigyelhetnek a gyanús mozgásra.
  • Az ablak is bejutási lehetõséget biztosít, így annak védelmére is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Az ablakbefeszítést késlelteti vagy megakadályozhatja a nyílászáró kerete és a nyíló szárny közötti minél jobb záráspontosság. Az ablakbetörés ellen biztonsági üveggel vagy vagyonvédelmi fóliával védekezhetünk. A vagyonvédelmi fóliák biztonsági szintje széles skálán mozog, az átdobás ellen védõktõl, a fejszés áttörést is kivédõkön túl egészen a lövedékállókig terjed. A fixen rögzített rács egyszerûen és nagy eséllyel tartja távol a betolakodókat. {{BANNER}}
  • Érdemes az ablakhoz közel álló fák ágait visszavágni, az otthonunkhoz közel álló villanyoszlopon vagy az ereszcsatornán történõ bejutást pedig szögesdróttal tudjuk megakadályozni.
  • A villanyóra szekrényt zárjuk le jól, hogy a betörõ ne tudja elõre elsötétíteni a lakást és kiiktatni az elektronikus riasztást.
  • Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthonunkban, idõzített kapcsolók segítségével elõre beállíthatjuk, hogy a világítás adott idõközönként le- és felkapcsoljon, megtévesztve ezzel a betörõket.
  • Ha nem tartózkodunk állandóan az ingatlanunkban (például nyaraló esetében) tovább csökkenthetõ a kockázat, ha az ott tartózkodási idõszakon kívül is rendszeresen meglátogatjuk azt, illetve a szomszédokkal összefogva – akár szervezett formában is – odafigyelünk egymás értékeire.
  • A mechanikai védelem kiegészíthetõ elektronikai jelzõrendszerrel, amely minél több védelmi elembõl áll, annál nagyobb biztonságot nyújt. Az eszközök kiválasztásakor a döntésben segítségünkre lehet, ha ellenõrizzük, hogy rendelkezik-e az a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ajánlásával, vagy valamely Európai Uniós minõsítõ intézet vagyonvédelmi eszközként minõsítette-e. A minõsített vagyonvédelmi eszközök is csak szakszerû telepítés esetén nyújtanak megfelelõ védelmet.