Visszahívott veszélyes termékek: egy kattintással ellenõrizhetõk!
2012.10.19
Brüsszeli irányítással pénteken kezdte meg mûködését az a nemzetközi portál, amely világszerte lehetõvé teszi a hatóságok számára, hogy a piacról kivont, nem kellõképpen biztonságosnak ítélt termékekkel kapcsolatosan információkat cseréljenek.

A „Global Recalls\" portált közös projekt keretében fejlesztette ki az Európai Unió és az OECD-országok, többek között az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada. A portál ünnepélyes üzembe helyezésére a nemzetközi termékbiztonsági hét eseménysorozatának részeként Paola Testori Coggi, az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Fõigazgatósága (SANCO) fõigazgatója, Rintaro Tamaki, az OECD helyettes fõtitkára, valamint Inez Tenenbaum, az USA Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának elnöke jelenlétében került sor.

{{BANNER}}Jellemzõ, hogy a fogyasztók egyre fokozottabb mértékben vásárolnak a globális piacon, legyen szó online vagy offline beszerzésrõl. Ezen az óriási piacon meg akarnak gyõzõdni arról, hogy az internet közvetítése révén nem veszélyes termékeket juttatnak el hozzájuk. Azt, hogy egy adott babakocsi vagy egy Unión kívül gyártott kerékpár megfelel-e az európai és nemzetközi szabványoknak, a vásárlók ellenõrizhetik a „Global Recalls\" portál segítségével. Évente mintegy háromezer terméket hívnak vissza; ebbõl adódik, hogy a fogyasztóknak, a vállalkozásoknak és a hatóságoknak igen figyelemreméltó adatbázishoz biztosít hozzáférést a portál, melyet az uniós hatóságok – a RAPEX, azaz a nem élelmiszer jellegû termékek riasztási rendszere révén –, továbbá az USA, Kanada és Ausztrália hatóságai rendszeresen frissítenek.

A portál kereshetõ formátumban tartalmaz adatokat, és a globális piaci vásárlások szintjén járul hozzá a fokozott fogyasztói biztonsághoz, tudatossághoz és bizalomhoz.

Az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóvédelmi Fõigazgatóságának fõigazgatója, Paola Testori Coggi, az OECD helyettes fõtitkára, Rinario Tamaki, valamint az USA Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának elnöke, Inez Tenenbaum megelégedésüket fejezték ki az információ megosztást elõsegítõ és a globális piaci fogyasztók hatékony védelméhez hozzájáruló Global Recalls portállal kapcsolatban. Egyetértettek abban, hogy az új adatbázis a hatóságoknak, a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak egyaránt segítséget nyújt a termékvisszavonásokkal kapcsolatos globális szintû információk felkutatásában. A portál kitûnõ példája annak, hogy az erõforrások összpontosítása révén hatékonyabban kezelhetõk a termékbiztonsági kérdések. A három képviselõ arra ösztönzi mind a vállalkozásokat, mind a fogyasztókat, hogy rendszeresen használják a Global Recalls portált. Mindemellett a lehetõ legnagyobb piaci lefedettség érdekében a világ többi országát is felszólították arra, hogy vegyenek részt a portál mûködtetésében.

Bõvebben a Global Recalls portálról: globalrecalls.oecd.org/